DOLAR 32,339
EURO 35,1167
ALTIN 2240,284
BIST 8906,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Bayramda aldığınız kalorileri kendiniz telafi etmeye çalışmayın

    Bayramda aldığınız kalorileri kendiniz telafi etmeye çalışmayın
    27.08.2018
    A+
    A-

    “Bu sene de Kurban Bayramı’nı bitirdik. Bayramları her millet sever lakin, biz bir başka seviyoruz. Kalabalık aile toplantıları, zengin sofralar, tatil havasının hakim olduğu günleri geride bıraktık. Kavurmaya ve tatlılara doyduğumuz bu günleri, her zamandan farklı olarak olağanüstü bir beslenme tarzıyla geçirdik. Yani her zaman böyle beslenmiyorduk ve beslenmemeliyiz de. Öncelikle kendimizi bu dönemde yaptığımız sağlıklı olmayan seçimlerden dolayı suçlamayı bir kenara bırakıp, ne yapmamız gerektiğini konuşmaya başlayalım” diyen Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Sinem Usuk, açıkladı.

    Akdeniz Tipi Beslenmeye Dikkat Edelim

    Akdeniz tipi beslenmeyi sofralarımızın baş tacı yapalım. Mutfağımızda sebzeler bol, et az olsun. Katı yağ değil, zeytinyağı tüketelim. Kuru baklagillerle hem protein hem lif kazandırdığımız vücudumuzu toparlayalım.

    Probiyotikleri Tercih Edin

    Kurban Bayramı süresince, tüketmiş olduğunuz yoğun et içerikli öğünler sadece; fazladan doymuş yağ almanıza neden olmuyor. Aynı zamanda bağırsak sağlığınızı da olumsuz etkiliyor. Bu dönemde kabızlık şikayetiniz arttıysa ilk maddedeki Akdeniz tipi beslenme önerilerinden uzaklaşmamalısınız. Ayrıca probiyotik bakterilerin iyileştirici gücünden de faydalanmak doğru olacaktır.

    Şekerden Bir Süre Uzak Durun

    Bayramda sunulan tatlı ikramlarını tatlı tatlı kabul ettiyseniz bilin ki; şeker içeren gıdaları bir süre daha hayatınızdan çıkarmakta zorlanacaksınız. Ama zor olması, çıkmayacakları anlamına gelmiyor. Bayram sonrası özellikle kahvaltılarınızı protein ağırlıklı yapar ve yanında bol söğüş sebzeyi ihmal etmezseniz kolaylıkla karbonhidrat bağımlılığından kurtulabilirsiniz.

    Aldığınız Kalorileri Kendiniz Telafi Etmeye Çalışmayın!

    Bayram sonrası yapılan bir diğer yanlış da; bu dönemde fazlaca alınan kalorileri kendinizce telafi etme yollarına başvurmanız. Bu süreçte ana öğün atlayarak ya da ara öğün tüketmeyerek kendinizce kalori kısıtlama yoluna giderseniz metabolizmanızı daha çok hırpalarsınız. Ayrıca sonraki öğünlerde daha büyük açlık krizi de sinsice sizi bekliyor olacaktır. Yani bütün gün almadığınız kaloriyi sadece bir akşam yemeğinde fazlasıyla alırsınız. Ara öğünlerde bitki çayları, özellikle yeşil çay tercih etmek hem metabolizmanızı hızlandırır, hem de iştah kontrolünüze yardımcı olur.

    Her Saat Başı 1 Bardak Su İçmeye Çalışın

    Gün içine yayılmış bir şekilde su tüketmeyi kesinlikle unutmayın. Her saat başı 1 bardak su içmek hedefiniz olsun. Şekerli gıdaların yoğun tüketimi ve bayram tatilinde yaptığınız seyahatler nedeniyle artan ödem probleminizin doğal çözümü bol su tüketmekte yatıyor.

    Fiziksel Aktivitelerinizi İhmal Etmeyin

    Günlük fiziksel aktivitenizi ihmal etmeyin. Her gün 10 bin adım atmak sizi hem bedenen hem ruhen bayram tatili sonrası dönemde rahatlatacaktır. Son olarak; bu kadar kısa süre içinde bile kendinizi kilo almış görebilirsiniz. “Battı balık yan gider” demek bu noktada kendinize yapacağınız en büyük kötülük olur. Kısa sürede gelen kiloların telafisi gözünüzde büyüttüğünüzden çok daha kolay, emin olun. Yeter ki süreci doğru kişilerle yani “diyetisyenler” ile yönetin…

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.