DOLAR 32,3279
EURO 35,0538
ALTIN 2296,342
BIST 9047,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Bayramda dişleriniz şeker ve et kurbanı olmasın

    Bayramda dişleriniz şeker ve et kurbanı olmasın
    17.08.2018
    A+
    A-

    Bayramlarla birlikte rutin beslenme alışkanlığımızın dışına çıkıyor ve bazı sınırları aşabiliyoruz. Kırmızı et, baklavalar, börekler, şekerlemeler bayramın olmazsa olmazları arasında yer alırken, tüm bunların aynı zamanda diş sağlığı içinde tehdit oluşturduğunu unutuyoruz. Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, diş sağlığımız için önemli bilgiler paylaşıyor.

     Kırmızı et ve şekerleme tüketimine dikkat

     Bayramda sıklıkla tüketilen tatlı ve hamurlu gıdaların en önemli dezavantajı, ağızda çürük yapıcı mikroorganizmaların beslenmeleri için uygun bir alan yaratması ve diş eti hastalığına zemin oluşturması. Bunların dışında tüketilen asitli içeceklere karşı da dişlerde duyarlılık söz konusuysa bu durum önemsenmelidir. Yapılan diş temizliği sonrası oluşan diş eti kanamaları, ağız ve diş sağlığının başladığının göstergesi olabilir. Sert şekerlemelerin uzun süre ağızda emilerek kalması bakterileri beslemektedir. Bu nedenle bayramda tatlı yeme oranına ve ağız temizliğine daha fazla dikkat edilmelidir.

     Kırmızı et sonrası diş ipi, tatlıdan sonra su çok önemli

     Kurban Bayramı’nın vazgeçilmezi kırmızı et tüketiminde dikkat edilmesi gereken noktalar var. Zira diş aralarında kalan et parçaları diş etinde şişmelere ve ağrılara yol açabilir. Bu noktada tercihimiz kürdan olsa da bu durum diş etlerine ciddi zarar vererek periodontal problemlerin çıkmasına yol açar.

    Bayram ziyaretlerinde özellikle şekerli gıdalar ara öğünlerde daha sık yer almakta. Bu nedenle, dişleri fırçalamak her yerde mümkün olmuyor. Bu durum da şekerli atıkların tüm dişlerde kalmasına neden oluyor. Gün içerisinde tatlı yendikten sonra eğer diş fırçalama şansı yoksa ağızın su ile çalkalanması, bir bardak su içilmesi artıkların temizlenmesine ve diş üzerine yapışmış olan şekerli maddelerin yok olmasını sağlayacaktır. Suyun bir diğer faydası da ağız kokusunu temizleye yardımcı olmasıdır.

     Bayramda ağız ve diş sağlığınızı koruma altın almak için;

     

    • Tatlı ve şeker tüketiminin hemen arkasından su içilmeli ya da şekersiz veya tatlandırıcılı sakızlar çiğnenmeli.
    • Asidik ortamı azaltmak için ağzı bol suyla çalkalamalı.
    • Şeker, çikolata ve tatlı gibi yiyecekler ağız içerisinde asidik bir ortam oluşturarak dişlerde çürük oluşumuna neden olur. Dolayısıyla bu tarz gıdaları mümkün olduğunca öğünlerden hemen sonra tüketmeli.
    • Tükürük akışının artmasını ve asidik ortamın bazik ortama dönüşmesini sağladığından havuç gibi çok çiğnenmesi gereken gıdalar ve peynir gibi lifli besinler yenilmeli.
    • Bayramda tüketilen tatlı yiyeceklerin içerisinde en riskli olan lokum gibi yapışkanlı şekerlemelerdir. Çünkü bu gıdaları suyla çalkalayarak dişler üzerinden uzaklaştırmak kolay olmaz. Hatta bazen dişleri fırçalamak bile yetmez. Diş aralarında kalan bu şekerlemeler diş ipi kullanılarak uzaklaştırılabilir.
    • Çocukların azı dişlerindeki girinti ve oluklar erişkinlerinkine oranla çok daha derindir. Dolayısıyla bu bölgeler daha zor temizlenir. Özellikle lokum gibi yapışkanlı şekerlerden sonra diş fırçalanması sırasında ebeveynlerin çocuklarına mutlaka yardımcı olmaları, azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerini kendilerinin fırçalamaları gerekmektedir.
    • Çocukların yanı sıra özellikle hareketli ya da sabit protez kullanan kişiler için de bu şekerlerin tüketimi, protezlerin yerinden çıkmasına, kırılmasına ve fark edilmeden yutulmasına neden olabilir.
    • Hamur işi, sütlü tatlılar ve aynı zamanda meyve suları da çürük oluşumunda riskli gıdalar arasında yer alıyor. Başlarda da belirtildiği gibi tüketiminin hemen arkasından su içilmeli ya da ağız çalkalanarak asidik ortam engellenmelidir.

     

     

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.