DOLAR 32,5283
EURO 34,8038
ALTIN 2435,535
BIST 9725,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Daha Yeşil, daha temiz, daha yaşanabilir bir dünya

    Daha Yeşil, daha temiz, daha yaşanabilir bir dünya
    17.09.2017
    A+
    A-

    Bakan Özhaseki’den “16 Eylül uluslararası Ozon tabakasının korunması günü” mesajı

    Uzun zamandır gündemimizi meşgul eden bir sorunla karşı karşıyayız: İklim hızla değişiyor! Ve biliyoruz ki, küresel dünyanın hiçbir ortak sorunu, ortak çözümler olmadan ve ortak yaklaşımlar birlikte uygulanmadan çözülemiyor. İklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin azaltılması bugünden oluşan farkındalıkla ve farkındalığın artırılmasına yönelik çalışmalar ile mümkündür.

    Ozon tabakasının incelmesi ve iklim değişikliği, insanlığın karşı karşıya kaldığı küresel ölçekli çevre sorunu olarak uluslararası gündemde yer almaktadır. Ozon tabakasının incelmesi konusu ilk kez 1976 yılında Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) tarafından gündeme getirilmiş ve yapılan çalışmalar Montreal Protokolü ile neticelenmiştir.

    Bugün 16 Eylül Uluslararası Ozon Tabakasının Korunması Günü olmakla beraber Ozon Tabakasını İncelten Maddelere İlişkin Montreal Protokolü’nün kabulünün 30 uncu yıl dönümüdür. Montreal Protokolü 196 devlet ve Avrupa Birliği’nden oluşan 197 tarafın onaylamasıyla, Birleşmiş Milletler tarihinin evrensel olarak onaylanmış ilk anlaşma olarak geniş çapta benimsenmesi ve uygulanması nedeniyle olağanüstü bir uluslararası işbirliği örneği olarak kabul edilmektedir. 2016 yılında Protokolün son değişikliği olan Kigali Değişikliği taraflarca kabul edilmiş ve Kyoto Protokolü kapsamında yer alan ve iklim değişikliğine olumsuz etkisi olan Florlu Sera Gazlarının kontrol altına alınması ve azaltımı Montreal Protokolü altına alınmıştır.

    Ülkemizin de 1991 yılında taraf olduğu Montreal Protokolü ile ilgili ulusal ve uluslararası çalışmalar Bakanlığımız koordinasyonunda gerçekleştirilmektedir. Ülkemiz Montreal Protokolünün uygulanmasında başarılı ülkeler arasında yer almakta olup, Kigali değişikliğini de kabul ederek ülkemizin menfaatleri kapsamında ozon tabakasının korunması için taraf ülkelerin çabalarına ortak olmaya devam edecektir.

    Türkiye, Montreal Protokolü’nün uygulanmasında yürüttüğü başarılı çalışmalar sonucunda Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Ozon Ağı tarafından  her iki yılda bir verilen  Ozon Tabakasını Koruma Onur Madalyası’na 2012,2014 ve 2016 yıllarında  layık görülmüştür ve 2018 yılı için çalışmalarına hızla devam etmektedir.

    Ülke olarak protokol yükümlülüklerini yerine getirmekte ve ülke menfaatlerini göz önünde bulundurarak güncel kararlar ve gelişmeler doğrultusunda çevreyi kirletmeden kalkınmasını gerçekleştiren bir ülke olarak dünyamızı korurken ülkemizin aydınlık geleceği için çalışmaya devam edeceğiz.

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.