DOLAR 32,3285
EURO 35,0532
ALTIN 2282,279
BIST 8994,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Eski tapulardaki sahte satışlara dikkat

    Eski tapulardaki sahte satışlara dikkat

    Türkiye’de 2017 yılı Ocak – Ekim döneminde 2.096.616 satış, 9.123 bağış, 21.811 taksim, 323.796 intikal, 315.360 şahsi ipotek işlemi gerçekleşti. Bazı tapu müdürlüklerinde iş hacmi sayısı ise yıllık 80 binleri geçiyor. Bu noktada sahte kimlik, vekalet ve veraset ilamları ile işlemlerle de karşılaşıyor.

    Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Çok uzun süredir tapu dairesinde işlem görmemiş taşınmazları satın alırken çok dikkatli olmak gerekiyor. Mal sahibinin yurt dışında ve şehir dışında olduğu, miras olarak ilgisiz kalan taşınmazlar dolandırıcılar tarafından ucuz fiyatlar ve sahte evraklar ile satışa çıkarılıyor. Uygun fiyatla alım yaptığını düşünen alıcılar ise mağduriyet yaşıyor. Taşınmaz için açılan tapu iptal davaları ile taşınmazları kaybettikleri gibi bir de paralarını kaybediyorlar” dedi.

    Riskleri Azaltmak İçin Kontrol Şart

     Profesyonel emlak danışmanlarının görevinin alıcı ve satıcılar için riskleri azaltmak olduğunu belirten Özelmacıklı, “Bizler güvenilir ve sağlıklı bir alışverişe aracılık etme yükümlülüğünü taşıyoruz. Bu nedenle, öncelikle 1980 ve öncesi gibi uzun süredir işlem görmemiş portföylerde mutlaka yer araştırması yapıyoruz. O bölgedeki komşularından, tanıdıklardan bilgi alıyoruz. Çok yeni verilmiş nufüs cüzdanları, kimliklerdeki sahteliği ayıran unsurlar bizler için önemli. Satıcının gerçek mal sahibi olup olmadığını ne zaman almıştınız, neden elden çıkartıyorsunuz gibi sorular ile anlamaya çalışıyoruz” dedi.

    Gerçek Değer Önemli

     Özellikle, eski tapularda, vekaletli işlemlerde, miraslı ve hisseli taşınmazlarda tapu işlemleri sırasında gerçek değerden göstermenin çok önemli olduğunu belirten Altın Emlak Genel Müdürü “Taşınmaz satışında gösterilen değer, belediye rayiç değerinden az olamaz. Lakin alım ve satımda gerçek değerin gösterilmesi zorunludur. Bu tür eski tapularda, hisseli taşınmazların satışlarında gerçek değer gösterilmediği zaman oluşacak mağduriyet maddi olarak da ciddi kayıplar yaşatır. Devletin ve tarafların sorumluluğu da gösterilen değer üzerinden olacaktır” dedi.

    Mülkünüzü Takip Edin, Ettirin

     Bu tür sahte satışların uzun zamandır tapu kütüğünde işlem görmeyen, mal sahiplerinin yurtdışında yada o şehir dışında olduğu, mirasçılara kalmış ve takip edilmeyen taşınmazlarda yaşandığını belirten Özelmacıklı “Sahip olduğunuz taşınmaz için belediyede adres düzeltmesi, tapu dairesinde taşınmazınızı kilitlemek, TC bilgilerinizi güncellemek, cep telefonu numaranızı e-devlet sistemine kaydetmek gibi güncellemeler yapılmalıdır. Ayrıca taşınmazınız belli aralıklarda yerinde kontrol edilmelidir. O bölgedeki emlak danışmanınız da bu takibi düzenli olarak yapabilir. Üzerinde haksız bir işgal var mı, konu parsel satışa konu ediliyor mu gerekli kontrolleri sizin için sağlar. Çıkabilecek birçok problem erken müdahale ile çözülebilir ve bu konuda profesyonel destek alınmalıdır” dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.