DOLAR 32,6064
EURO 34,8062
ALTIN 2512,071
BIST 9524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    İş dünyası için büyük moral oldu

    İş dünyası için büyük moral oldu
    12.09.2017
    A+
    A-

    Türkiye ekonomisi, yılın ikinci çeyreğindeki büyüme performansıyla, Avrupa devlerine parmak ısırttı. Yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2,4 büyüyen Avrupa Birliği’ni ikiye katlayan Türkiye, yüzde 5,1’lik büyüme rakamıyla Almanya, Fransa, İngiltere gibi devleri de geride bıraktı. Büyüme rakamının Türkiye’nin gücünü gösterdiğini vurgulayan iş dünyası temsilcileri, ekonomiye destek mesajları verirken, yatırımlara devam edeceklerinin de altını çizdi.

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yılın ikinci çeyreğine (Nisan-Haziran) ilişkin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerini açıkladı. GSYH ikinci çeyrek ilk tahmini, zincirlenmiş hacim endeksi olarak, 2017 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5,1 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış büyüme rakamı, 2017 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 6,5 yükselirken, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi ise bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,1 artış kaydetti.

    En yüksek büyüme inşaat sektöründe

    2017 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, tarım sektörü yüzde 4,7, sanayi sektörü yüzde 6,3, inşaat sektörü ise yüzde 6,8 arttı. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri ise yüzde 5,7 yükseliş gösterdi.

    Avrupa’yı  ikiye katladık

    TÜİK tarafından açıklanan ikinci çeyrek büyüme verisi, Türkiye ekonomisinin de gücünü ortaya koydu. Yatırım ortamındaki iyileşme ve özellikle 16 Nisan referandumunun ardından yükselişe geçen Türkiye ekonomisi, ikinci çeyrekte gösterdiği performansla, gelişmiş Avrupa ülkelerini de geride bıraktı. Avrupa Birliği’nin resmi istatistik kurumu Eurostat tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan verilere göre, 28 üye ülkesi bulunan Avrupa Birliği’nin ikinci çeyrekteki ortalama büyümesi yüzde 2,4 olarak gerçekleşti. Buna göre Türkiye’nin ikinci çeyrek büyümesi Avrupa’nın iki katından bile fazla oldu.

    İş dünyasından destek

    Büyüme verilerine ilişkin açıklamalarda bulunan iş dünyası temsilcileri de, yüzde 5,1’lik rakamın Türkiye ekonomisinin gücünü ortaya koyduğunu vurguladı. Yatırım iştahının eski seviyesine dönmesinin sevindirici olduğunu vurgulayan iş dünyası temsilcileri, ekonomiye destek mesajlarında bulunurken, yatırımlara da hız kesmeden devam edeceklerinin altını çizdi.

    Yıldızlar Yatırım Holding İcra Kurulu Başkanı Hakkı Yıldız:

    “Yüzde 5,1’lik ikinci çeyrek büyüme verisiyle birlikte, referandum sonrasındaki süreçte belirsizliklerin azaldığını, ekonomimizin normal seyrine dönerek yaşanan sıkıntıları geride bıraktığını görüyoruz. Türkiye’deki yatırım iştahının yeniden eski seviyelerine dönüyor olduğunu görmek, iş dünyası için de büyük moral oldu. Bu ülkenin potansiyeline güvenen, Türkiye’nin hikayesine gönülden bağlı sanayiciler olarak, önümüzdeki dönemde de bu performansı daha da yukarı çekme hedefiyle çalışmalarımızı sürdürecek, yatırımlarımızı artırarak Türkiye ekonomisini desteklemeye devam edeceğiz.”

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.