DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Kastamonu Entegre’nin projeleriyle atık ‘kaynağa’ dönüşüyor

    Kastamonu Entegre’nin projeleriyle atık ‘kaynağa’ dönüşüyor
    16.03.2017
    A+
    A-

    Kastamonu Entegre, atık yönetimi ile ilgili paydaş gruplarla bilgi alışverişinde bulunmak ve en yeni projelerini tanıtmak üzere “Atık Yönetimi Sempozyumu”na katıldı. Kastamonu Entegre’nin “üretici” rolü üstlendiği ve bu kapsamda 1 Milyon TL hibe almayı hak kazandığı “Horizon 2020: Ecobulk Projesi” sunumun gözdesi oldu.

    Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün öncülüğünde Antalya’da düzenlenen sempozyum, atık yönetimi alanındaki yenilikçi ve öncü çalışmaları bir araya getirdi. Sempozyumun ikinci gününde söz alan Kastamonu Entegre Çevre Müdürü Yiğit Güngör’ün, “Atık Azaltımı Uygulamaları-Kastamonu Entegre” başlıklı sunumu katılımcılardan büyük beğeni ve takdir topladı. Sunumun ilk bölümünü oluşturan “Emprenyeli kağıt atıkların yonga levha üretiminde geri kazanılması” projesi ile Gebze tesisinde yılda 1.200 ton emprenyeli kağıt atıklarını kullanılmasıyla, 60.000 TL daha az bertaraf maliyeti, 120 ton daha az tutkal, 2.200 ton daha az odun kullanımı sağlanıyor. Ayrıca, emprenyeli kağıt atıkları tüm yonga levha fabrikalarında üretim sürecine dahil olmaktadır. “Atık biokütlelerinin gazlaştırılması ve yakılarak enerji geri kazanılması (ABİGAS) TEYDEP projesi” ise yılda 90.000 ton odunsu biokütleyi gazlaştırmayı hedefliyor. Bu projeyle daha az yatırım maliyeti ile hem yüksek enerji verimi sağlanacak, hem de atık yönetimi daha etkin gerçekleştirilecektir.

    Sunumun son bölümünü oluşturan dünyanın en yüksek bütçeli sivil araştırma programı “Horizon 2020: Ecobulk Projesi”, katılımcılardan yoğun ilgi gördü. Proje kapsamında üretimde üstleneceği rolle 1 Milyon TL’nin üzerinde hibe almaya hak kazanan Kastamonu Entegre, sektöründe Türkiye’den destek alan tek kuruluş olarak öne çıktı. Döngüsel ekonomiye katkıda bulunmayı hedefleyen projede, araştırma kuruluşlarının geliştirdiği teknolojilerle Kastamonu Entegre’nin üreteceği yüksek dayanımlı ürünler, mobilya üreticileri tarafından kullanılacak. Proje sayesinde üretimde kullanılan hammadde kompozisyonundaki geri dönüşümlü malzeme oranının yükseltilmesi hedefleniyor.

    Kastamonu Entegre CEO’su Haluk Yıldız; “Doğal kaynaklara zarar vermeden faaliyet yürütmeyi kurumsal yönetim ilkelerimizin ayrılmaz bileşenleri arasında görüyoruz. Tüm üretim tesislerimizde gaz salınımı, enerji, katı ve sıvı atık yönetimine yönelik projeler geliştiriyoruz”. Horizon 2020’nin desteklediği ECOBULK Projesi’nde AB’nin Ar-Ge’de Türkiye’den tek çözüm ortağı olarak seçildik. Bu projeyle üretimde geri dönüşümlü malzeme kullanmaya, çevreye duyarlı inovatif tasarımlarımızı geliştirmeye devam edeceğiz.” dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.