DOLAR 32,3841
EURO 35,0596
ALTIN 2326,178
BIST 9096,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Mermercinin yüzünü Trump güldürdü

    Mermercinin yüzünü Trump güldürdü
    06.04.2017
    A+
    A-

    ABD’de seçimleri kazanan Donald Trump’ın, ülkede yatırımlara ağırlık vereceğini açıklaması ve inşaat akımını tekrar başlatacak olması Türk mermer ve maden ihracatçısını sevindirdi. 2017 yılına çok hızlı giren sektör Amerika’ya yapılan ihracatını yüzde 51 artırdı.

    4 – 7 Nisan 2017 tarihleri arasında ABD’nin Orlando şehrinde, düzenlenen Coverings Fuarı’nda 80’e yakın Türk firmasıyla gövde gösterisi yaptıklarını anlatan İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Selçuk Çevik, sektör olarak Amerika’nın kendileri için çok önemli olduğunu belirtti. Çevik, ‘’Geçtiğimiz sene Ocak ve Şubat ayı maden ve türevleri satışımız Amerika’ya 49 milyon dolar iken bu sene ise yüzde 51 artışla bu rakam 75 milyon dolara çıktı. Bu rakamın yüzde 50’sini mermer ve traverten oluşturuyor” dedi.

    MEKSİKALILAR’IN PAZAR PAYINI ALACAĞIZ
    İhracat rakamlarının geçen seneye göre daha iyi başladığını kaydeden Çevik şunları söyledi: ‘’Mermer ve traverten ihracatındaki yükseliş havanın iyileşmesi ile önümüzdeki aylarda çok daha iyi olacak. Özellikle Amerika’ya ihracat yapan kesilmiş mermer ve traverten üreticisi firmaların bu sene hedeflerini yüksek tutmasında fayda var. ABD Başkanının Meksika’ya yaklaşımı, uygulayacağı yaptırımlar, Amerika pazarında iyi yer eden Meksika traverteninin maliyetlerini yükselterek pazar payını azaltacaktır. Ayrıca Amerika’da havalimanlarını yenileyeceğini belirten Başkan Donald Trump, ABD’de inşaat akımını tekrar başlatacak gibi görünüyor.’’

    DÜNYANIN EN BÜYÜK FUARI
    28 yıldır düzenlenen Coverings Fuarı’nda İstanbul Maden İhracatçıları Birliği’nin 16. kez milli katılım gerçekleştirdiklerini ifade eden İMİB Yönetim Kurulu Üyesi Çevik, katılımcı firmaların, mermer, granit, traverten fayans, plaka ve bordürler; seramik gibi yüzey kaplama malzemeleri ile mozaik gibi dekoratif ürünler ve makine/ekipmanları sergilediklerini anlattı. 37 bin 161 metrekarelik sergi alanıyla dünyanın en büyük doğal taş fuarı konumunda olan Coverings’e, Türkiye’den milli katılım ile 36 firmanın iştirak ettiğini kaydeden Mustafa Selçuk Çevik, ‘’Ayrıca İstanbul Maden İhracatçıları Birliği’nin Urgesi ile 9, Batı Akdeniz İhracatçıları Birliği Urgesi ile de 8 firma daha katılıyor. Toplamda bu sene Türkiye’den 53 firma katılıyoruz. Fakat Amerika’dan direkt katılan Türk firmalarda fuarda bulunuyorlar, onlarla beraber 80 firmaya ulaşırız bu sene. Bu sene Coverings’e 27 bin profesyonel ziyaretçi bekleniyor, Amerika’da inşaat sektörünün lider olacağını düşünenler olarak bu fuara geçtiğimiz senelerden daha fazla ilgi gösterileceğini düşünüyorum” diye konuştu.

    3,4 MİLYAR DOLARLIK PAZAR
    Doğal taş üreticisinin dünyada mutlaka katılması gereken 4 fuar olduğunu kaydeden Çevik, ‘’Bunlar: Coverings/ Amerika, Marmomacc / Italya, Xiamen/ Çin ve IZFAŞ’ın düzenlediği İzmir Mermer Fuarı. ABD’nin Orlando şehrinde 4-7 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek olan Coverings – Showcasing Tile + Stone Experience 2017 Fuarı ile ABD, Güney Amerika ve Kanada pazarına hitap ediyorsunuz. Bu ülkelerin toplam nüfusu 800 milyonu geçiyor ve sürekli inşaatın var olduğu yerler buralar. ABD doğal taş sektöründe 3,4 milyar dolarlık ithalat değeri ile dünyadaki en büyük pazarlardan biri’’ dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.