DOLAR 32,2442
EURO 34,661
ALTIN 2398,259
BIST 10247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Mobilya sektörüne KDV etkisi!

    Mobilya sektörüne KDV etkisi!
    07.03.2019
    A+
    A-

    2018’de mobilya üretimi bir önceki yıla göre %12 artarak 21 milyar TL’yi aştı. İç piyasayı hareketlendiren KDV indiriminin devam etmesi halinde, üretim ve satışta görülecek artışla birlikte yeni istihdam yaratılması da bekleniyor.

     Türkiye’de mobilya üretimi, bir önceki yıla göre %12 artışla 2018’de 21 milyar TL seviyesini aştı. Mobilya ürünlerinde KDV’nin %8’e indirilmesiyle hareketlenen satışlar ise önceki yıla göre %11 artarak 16 milyar TL’ye ulaştı. KDV indiriminin devam etmesi durumunda, 2023’e kadar üretimde 40 milyar TL, satışta ise 25 milyar TL sınırının aşılacağı öngörülüyor. Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı kapsamında, 2018’in Kasım ayında uygulamaya alınan KDV indiriminin hem üreticiyi hem de tüketiciyi rahatlattığını belirten Asortie Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Murat Erat, “KDV indirimi üretim ve tüketimi canlandırdı. Piyasadaki bu hareketliliğin 2019’da da yaşanması ve istihdamın artırılması için, KDV indiriminin bu yıl devam ettirileceğini umuyoruz” dedi.

    “KDV indirimiyle mobilya sektörü canlandı.”

    Mobilya ihracatında uluslararası bir oyuncuya dönüşen ve geçtiğimiz yıl 3 milyar 131 milyon dolarlık ihracata imza atan Türkiye’de üretilen mobilyaların %95’inin iç pazarın ihtiyaçlarına yönelik olduğunu belirten Erat, “Mobilya ihracatında önemli adımlar atılmış olsa da iç pazar sektörümüz açısından hâlâ büyük öneme sahip. Son dönemde yaşadığımız hareketliliğin temel nedeni, KDV indirimi oldu. Dalgalanmalara rağmen, hem üretimde hem de tüketimde büyük artış görüldü. Piyasadaki canlılığın sürmesi için, mobilyada KDV indiriminin bu yıl da devam etmesini bekliyoruz” dedi.

    “Üretimde verimlilik taleplere bağlı olarak artabilir.”
    Mobilya sektöründeki küçük işletmelerde %40, orta ölçeklilerde %55 ve büyük ölçeklilerde %80 olan kapasite kullanım oranlarına değinen Erat, “Üretim kapasitesinin verimli kullanılması için, talebi yükseltmeye ihtiyacımız var” dedi. KDV indiriminin yurt içi talepleri artırdığını belirten Erat, “Sektörel küçülme ve dalgalanmaların yaşandığı bir dönemde, mobilyaya talebin artması bizi oldukça sevindirdi. Talebin artması üretim kapasitesinin daha verimli kullanılması bu da istihdamın artması anlamına geliyor” dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.