DOLAR 32,4652
EURO 34,6997
ALTIN 2435,901
BIST 9906,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Osmanlı döneminde naif bir yolculuk

    Osmanlı döneminde naif bir yolculuk
    11.11.2018
    A+
    A-

    Okuyucu, bu kitapta olayların nasıl gelişeceğini ya da nasıl sonlanacağını öngöremiyor. Çünkü hayatını güvenli limanlarda geçirmeye çalışan romanın kahramanı da içinde yatan cesaretten bihaber. Sayfaları çevirdikçe siz de Mücellit Pertev Efendi ile birlikte değişik mekânlarda, farklı duyguları yaşayacaksınız.

    Kendi hâlinde yaşayan Mücellit Pertev Efendi’nin hayatı Saray’dan aldığı eski bir yazmasının içindeki Ex-libris ve yanında yazılı olan beddua ile değişir. Ex-libris’in üzerindeki not ve bedduanın yazdıkları, Pertev Efendi’nin tüm düzenini altüst eder: “Ey sen; şu anda bu kitabı elinde tutan yabancı, sen; ömrü bu kitabın bir satırından dahi kısa olacak ömürlü, bil ki bu kitap sana ait değil, bu kitap senin değil. Eğer onu ait olduğu yere, sahibine geri götürmezsen…”

    Sıradan hayatı merakı, korkusu ve saplantısı yüzünden altüst olur

    Pertev Efendi, bu yazmayı asıl sahibine götürmeye karar verir. Saraydan çıkarttığı yazmanın çalındığı anlaşılınca peşine düşen yeniçerilerden canını kurtarmak için eşini, işini ve sevdiği her şeyi arkasında bırakmak zorunda kalır. Yol arkadaşı Kuru Mustafa Efendi ile birlikte sonunun nereye varacağını bilmeden çıkmayı göze aldığı tutkulu ve heyecanlı yolculuğunda, kaderi onu önce Patmos Adası’na, sonra da Kudüs’e sürükler.

    Osmanlı ve Hristiyan dünyasına ait el yazmalarını araştırdı

    İkinci kitabıyla okuyucularının karşısına çıkan Can Orhun, yeni romanı hakkında şu bilgileri verdi: “Ekslibris’i kurgularken uzun bir araştırma yaptım. Döneme ait günlük hayat hakkında yaptığım okumaların yanında el yazmalarını barındıran kütüphaneleri ve el yazmalarını inceledim. Hem Osmanlı el yazması kitapları hem de Hristiyan dünyasına ait el yazmalarını araştırmak oldukça uzun sürdü. Kitapların tarihsel özellikleri, yapılışları, kullanılan kâğıtlara ait malzemeler, üzerindeki yazılar ve bezemeler gibi birçok konuyu olabildiğince ayrıntılı bir şekilde araştırdım. Kahramanımız Pertev Efendi de bir mücellit olduğu için ciltleme tekniklerine ve o zamanın terminolojisine de olabildiğince sadık kalmaya çalıştım.”

    Çıkış noktası, New Yok Times arşivi ve Corvina Kütüphanesi

    Yazmayı bitirdikten sonra kendimi seyahatten döner dönmez çantasını yeninden hazırlamaya başlayan bir yolcu gibi hissediyorum diyen Can Orhun, romanın kurgusuna ilişkin “New Yok Times gazetesinin arşivlerinde karşılaştığım bir metin, Macaristan’daki Corvina Kütüphanesi ve Sultan Abdülhamid’e ait 19. yüzyıla ait bir haber yazısı kurguyu oluşturmak için yol gösterdi. Bunları bulabilmek için yabancı kütüphanelerin el yazmalarını barındıran sayısal arşivlerinde bir hayli zaman geçirmem gerekti. O dönemde bir Osmanlı toprağı olan Patmos adası, Kudüs veya Rodos gibi yerlerdeki günlük yaşamı, seyahat şekillerini, kütüphanelerini, manastırlarını, elimden geldiğince döneme ait seyyahların güncelerini okuyarak bir sahne oluşturmaya çalıştım.” dedi.

     Ex Libris ya da Pertev Efendi’nin Olağanüstü Yolculuğu

    Yayınevi: Oğlak Yayınları  Yazar: Can Orhun  Tür: Roman   Sayfa sayısı: 336  Yayım yılı: 2017  ISBN: 978-975-329-930-5

    Can Orhun kimdir?

    1967’de İzmir’de doğdu. Orta öğrenimini İzmir Bornova Anadolu Lisesi’nde tamamladıktan sonra Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’ni bitirdi. Bir süre Dokuz Eylül Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Ege Üniversitesi “Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi” bölümündeki yüksek lisans eğitimi süresince çeşitli arkeolojik kazılara katıldı. Türkiye’de seyahat etmenin bugünkü kadar yaygın olmadığı doksanlı yıllarda Hindistan, Nepal, Mısır, Küba, Kamboçya gibi pek çok ülkeye uzun seyahatler yaptı. İnternet dergilerine gezi yazıları ve fotoğraflarıyla katkıda bulundu. Son 16 yıldır İstanbul’da bilişim alanında çalışmakta, birçok dergide uzmanlık alanıyla ilgili yazılar yazmakta ve yönetici olarak görev yapmaktadır. Edebiyat dünyasına 2016’da yayımlanan Yusuf’un Limanları ile giriş yapan yazarın ikinci kitabı Ex-libris ya da Pertev Efendi’nin Olağanüstü Yolculuğu 2017’de yayımlandı.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.