DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2492,06
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Özbekistan’ın ilk nükleer santrali de Rosatom’a emanet

    Özbekistan’ın ilk nükleer santrali de Rosatom’a emanet
    20.10.2018
    A+
    A-

    Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali (NGS) Akkuyu NGS’yi kuran Rus Devlet Nükleer Enerji Şirketi ROSATOM, Özbekistan’ın da ilk nükleer santraline imzasını atıyor. Özbekistan Cumhurbaşkanı Shavkat Mirziyoyev ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, düzenlenen resmi bir törende, çalışmaları başlatmak için düğmeye bastı.

    Özbekistan’ın ilk nükleer santralinin temeli düzenlenen resmi bir tören ile atıldı. Özbekistan Cumhurbaşkanı Shavkat Mirziyoyev ve ülkeye resmi ziyarette bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de başkent Taşkent’ten video konferans ile törene katıldı.

    NGS’nin inşası için düşünülen sahaların birinde gerçekleştirilen törende, Özbekistan Başbakan Yardımcısı Alisher Sultanov ile Rosatom Genel Müdürü Alexey Likhachev iki ülke başkanına araştırma çalışmalarına başlamak için hazır olduklarının mesajını verdi. Tören, yetkililer, yerel idare temsilcileri, kamu organizasyonları, Nükleer Enerji Geliştirme Ajansı (Özatom) ile ROSATOM’un yöneticileri, uzmanları, mühendisleri, bölge halkı ve basın mensuplarının katılımıyla gerçekleştirildi.

    Açılış konuşmalarının ardından iki ülkenin liderleri sembolik bir düğmeye basarak projeyi başlattı. Böylece saha belirleme çalışmaları için; fizibilite araştırmalarına göre sismolojik, jeolojik, ekolojik ve ekonomik açıdan öncelikli olarak seçilen sahalardan toprakları örneklemek için sondaj işlemleri başlatıldı. Proje, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) tarafından belirlenen güvenlik standartlarına tamamen uygun olan iki adet 3+ nesil VVER-1200 güç ünitesinin inşasını öngörüyor.

    EKONOMİK KALKINMAYI VE YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRACAK
    Özbekistan Başbakan Yardımcısı Alisher Sultanov, şu ifadeleri kullandı:
    “Devlet Başkanı Shavkat Mirziyoyev’in kararıyla başlatılan nükleer enerji sektörünün yaratılması ve geliştirilmesi, ülkenin enerji endüstrisi tarihinde yeni bir dönüm noktasıdır ve istikrarlı ekonomik kalkınmayı ve nüfusun yaşam kalitesini artırmayı teşvik etmektedir” dedi.

    ÖZBEKİSTAN RUS TEKNOLOJİLERİNİ SEÇTİĞİ İÇİN GURURLUYUZ
    ROSATOM Genel Müdürü Alexey Likhachev ise; “Özbekistan ile Rusya arasındaki nükleer alanda işbirliği yarım yüzyıldan uzun bir zamandır sürmektedir. Özbekistan’ın ilk NGS’nin inşası için Rus teknolojilerini seçmesinden gurur duyuyoruz. ROSATOM burada, tüm uluslararası güvenlik gereksinimlerini karşılayan, 3+ ile en ileri nesil olan 2 adet VVER-1200 güç ünitesine sahip nükleer enerji santralini kuracak” diye konuştu.

    İŞBİRLİĞİ ANLAŞMALARI DA İMZALANDI
    Etkinlik çerçevesinde ROSATOM, Özbekistan Cumhuriyeti Bilimler Akademisi ve Özatom, arasında nükleer enerji sektöründe, personel eğitimi alanında işbirliği yapılmasına ilişkin bir protokol imzalandı. Anlaşma, Moskova Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi’nin (MEPhI) Taşkent şubesinin faaliyetlerinin organizasyonunda işbirliğini de öngörüyor.

    Ayrıca, Özatom ve ROSATOM Başkanları Zhurabek Mirzamakhmudov ve Alexey Likhachev arasında imzalanan protokol ise, Özbekistan’da nükleer enerjiyi teşvik etmek ve kamuoyunu modern nükleer enerji teknolojileri hakkında bilgilendirmek, ulusal medya temsilcilerini eğitmek, ortak konferanslar düzenlemek ile sosyal ve eğitim projeleri uygulamak için ikili işbirliğinin temelini oluşturacak.

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.