DOLAR 32,4665
EURO 34,7725
ALTIN 2440,124
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Perakendede başarının rotası Tepe Home

    Perakendede başarının rotası Tepe Home
    29.03.2020
    A+
    A-

    “Tepe Home olarak; değişen trendlere, ekonomik koşullara, gündem değişikliklerine karşı çok hızlı çözüm üreten, anında harekete geçebilen, dinamik ve esnek bir markayız” açıklamasında bulunan Levent Çapan “Yıllık bazda değerlendirdiğimizde ise, şirketin bir-üç-beş yıllık stratejik planlamalarını yapıyoruz. Yıl sonlarında güncellemeler yapılması gerekiyorsa değerlendiriliyor ve alınan kararlar, şirketin her bölümü tarafından koordineli olarak uygulanıyor. Yıl içinde operasyonlarımızı daha iyi, daha verimli ve etkin gerçekleştirmenin arayışında, yaratıcı bir yaklaşımla hareket ediyoruz. Dünya değişmeye devam ediyor ve değişime ayak uydurabilen firmalar hayatta kalabiliyor. Rekabetin her geçen gün arttığı günümüz iş dünyasında üreten, daima değişime ayak uyduran, teknolojiye hâkim olan ve değer yaratan stratejiler uygulayarak güçlenmeye devam ediyoruz” dedi.

    Kriz yönetiminin şirketler için büyük önem taşıdığını aktaran Çapan “Her stratejik yaklaşım için A-B-C planları oluşturarak değişen, gelişen koşullara göre hızlı aksiyon alabilen, esnek bir yapılanma kurgularım. Günü kurtarmak için karar almak iş hayatında en hatalı yaklaşımlardan biridir. Bununla beraber operasyonlarımızın ağırlığını dengeli bir şekilde yayarak Türkiye’nin ekonomik şartlarına göre belirlenen stratejik kararları hızla uygulamaya alabilmek ve esnek olmak bizim için oldukça önemli. Perakendenin yanı sıra projeli işlere yönelmek, Türkiye’de alım gücü düştüğünde ihracatı öncelik vererek ve hareket alanımızı genişleterek esnek bir kurumsal yapıda süreçlerimizi yönetiyoruz” ifadelerini kullandı.

    “Üreten, değişime ayak uyduran, teknolojiye hakim olan ve değer yaratan stratejiler uygulayarak güçlenmeye devam ediyoruz.” diyen Tepe Home Genel Müdürü Levent Çapan ile perakende sektörünü, kriz yönetimini, başarılı olmanın sırlarını konuştuk.

    Perakende sektöründeki başarılarınızla adınızdan söz ettiriyorsunuz. Mesleki serüveninizi sizden dinleyebilir miyiz?

    Yaklaşık 22 yıldır perakende sektöründeyim. Üniversiteyi Amerika’da okudum. Bitirme tezimin konusu; dünyanın en büyük perakende markası Wal-Mart’ı inceleyerek şirketin başarısının arkasında yatan faktörleri analiz etmekti. Wal-Mart’ın finansal, operasyonel, kültürel süreçlerini inceledikten, bu dev markanın işleyişini gözlemledikten ve perakendenin dinamiklerini öğrendikten sonra Wal-Mart’a aşık oldum. Mezun olduktan kısa bir süre sonra da uzun yıllar perakendenin tüm inceliklerini öğreneceğim bu okulun çatısı altında çalışmaya başladım.

    Tepe Home stratejik planlamalarınızdan ve çalışma prensiplerinizden bahseder misiniz?

    E-maillere cevap vererek telefon başında geçen bir günün çok rutin ve motivasyonsuz geçeceğini düşünüyorum. Bu yüzden analiz, yaratıcılık, karar gerektiren faaliyet toplantılarını sabah saatlerinde yapıyorum. O gün gelen sorun, istek ve konuları anında çözmeye çalışıyorum. Günün devamını, sektörel, ekonomik gelişmeleri anlık olarak takip ederek, sorgulayarak ve fark yaratmaya çalışarak geçiriyorum.

    Aylık perspektifte ise, şirket hedeflerinin değerlendirilmesi, rakip gözlem ve analizi ile beraber ekonomik dengelerin takip edilmesi süreçlerine ağırlık veriyorum. Tepe Home olarak; değişen trendlere, ekonomik koşullara, gündem değişikliklerine karşı çok hızlı çözüm üreten, anında harekete geçebilen, dinamik ve esnek bir markayız. Yıllık bazda değerlendirdiğimizde ise, şirketin bir-üç-beş yıllık stratejik planlamalarını yapıyoruz. Yıl sonlarında güncellemeler yapılması gerekiyorsa değerlendiriliyor ve alınan kararlar, şirketin her bölümü tarafından koordineli olarak uygulanıyor. Yıl içinde operasyonlarımızı daha iyi, daha verimli ve etkin gerçekleştirmenin arayışında, yaratıcı bir yaklaşımla hareket ediyoruz. Dünya değişmeye devam ediyor ve değişime ayak uydurabilen firmalar hayatta kalabiliyor. Rekabetin her geçen gün arttığı günümüz iş dünyasında üreten, daima değişime ayak uyduran, teknolojiye hakim olan ve değer yaratan stratejiler uygulayarak güçlenmeye devam ediyoruz.

    Kriz yönetimi de şirketler için büyük önem taşıyor. Siz bu süreçleri nasıl yönetiyorsunuz?

    Her stratejik yaklaşım için A-B-C planları oluşturarak değişen, gelişen koşullara göre hızlı aksiyon alabilen, esnek bir yapılanma kurgularım. Günü kurtarmak için karar almak iş hayatında en hatalı yaklaşımlardan biridir. Bununla beraber operasyonlarımızın ağırlığını dengeli bir şekilde yayarak Türkiye’nin ekonomik şartlarına göre belirlenen stratejik kararları hızla uygulamaya alabilmek ve esnek olmak bizim için oldukça önemli. Perakendenin yanı sıra projeli işlere yönelmek, Türkiye’de alım gücü düştüğünde ihracatı öncelik vererek ve hareket alanımızı genişleterek esnek bir kurumsal yapıda süreçlerimizi yönetiyoruz.

    Çalışma prensiplerinizden bahseder misiniz?

    Müşteri memnuniyetini arttırmak, özünde hedef kitlenizi dinlemek ve taleplerini kurumunuzun yetkinlikleri ile bir arada analiz ederek pozisyon almakla mümkündür. Bu kapsamda daima markanızı ve ürününüzü geliştirmeniz, daha iyisini yapmanın arayışında olmanız gerekir. Hem üretici hem de tüketicinin çift taraflı memnuniyetinin sağlanmasında odaklandığımız dört ana unsur var; tüketicimize çözüm odaklı yaklaşıyoruz, güven temelli bir ilişki kuruyoruz, müşterimizin hayatını kolaylaştırmanın ve alışveriş deneyimini daha iyiye taşımanın yollarını verimlilik esasına dayalı olarak daima geliştiriyoruz.

    Perakende sektöründe başarılı olmanın sırlarını paylaşır mısınız?

    Perakendenin en önemli unsuru, insan faktörüdür. Doğru bir ekiple çalışmak ve bu ekibin gelişimini her zaman desteklemek gerekir. Empati yeteneği olan, dürüst, ahlaklı bireylerden oluşan, insana saygıyı ve güveni temel iletişim prensibi olarak belirleyen kurumlar her zaman daha başarılıdır. Dinlemek, anlamak, fikirlere değer vermek ise verimli ve etkin kurumsal iletişimi beraberinde getirir. Biz de Tepe Home’da kurum içi ve kurum dışında markamızı temsil eden ve tüm süreçlerimizin başarıyla yürütülmesinde en önemli unsur olan insan gücünü odağımıza alıyoruz. Enerjisi yüksek, heyecanını hiç kaybetmeyen ekip ruhunu daima korumayı amaçlıyoruz.

    Nitelikli personel istihdamı için eğitimin önemini nasıl değerlendirirsiniz?

    Perakende temel kurallar ile sürdürülen bir sektör olmasına rağmen biz de sürekli değişen ve gelişen bir dünyanın parçasıyız. Bu nedenle gelişime açık bireylerle yol almamamız gerekiyor. Eğitimin önemi her geçen gün artıyor. İnisiyatif alma, karar verebilme yetkinlikleri kapsamında sektörel ortalamada daha alınacak çok yolumuz var. Aynı zamanda liderlik eğitimlerinin de bu programlara entegre edilmesinin çok önemli olduğu kanısındayım. Perakendede de diğer sektörler gibi etkin liderlik özelliklerini barındıran bireylere ihtiyaç var. Bu nedenle bu tür eğitim programlarını destekliyor ama daha da geliştirilmeleri ve ulaşılabilir olmaları gerektiğini düşünüyorum.

    Başarılı yönetici sırları nelerdir?

    İşin çekirdeğinden yetişmek gerekiyor. Kariyer yapmayı planladıkları alanda işin tozunu, toprağını yutmuş olmalılar ki verimli, gerçekçi ama yaratıcı fikirler üretebilsinler. İnsan faktörü çok önemlidir ve insanı bulunduğu sektörde anlamak için de işin her aşamasını yaşamanız gerekir. Bu size liderlik kapısını da açar. Çünkü süreçlerin her birine hakim olan kişi büyük resmi de rahatlıkla görebilme yetkinliğine sahiptir.

    Sektöre yeni giren yöneticilere tavsiyeleriniz nelerdir? 

    Teknolojide çok iyiler ve bilgiye ulaşmak konusunda oldukça başarılılar. Farklı vizyonları ile iş hayatına avantajlı başlıyorlar. Fakat özellikle inisiyatif ve karar alma mekanizmalarını geliştirmeleri gerekiyor. Takım çalışmasında etkin birer birey olmak için çok çalışmaları önemli. Kariyerlerine her zaman daha iyinin arayışında, inovasyon odaklı yaklaşmalılar. Rekabetçi, araştırmacı ama aynı zamanda da maliyet odaklı bir bakış açıları olmalı. İnsan faktörünün iş hayatında çok değerli olduğunun farkına varmalılar ve insana saygının önemini özümsemeliler. Bununla beraber “ben bilirim” yaklaşımından uzak durmalarını, ekip arkadaşları ile fikir alışverişi yapmalarını ve anlamak için dinlemelerini tavsiye ederim. Son olarak, eğitimin ve sürekli gelişimin şart olduğunu asla unutmamalıdırlar.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.