DOLAR 32,5885
EURO 34,7922
ALTIN 2507,852
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Tamer Özyurt: Normalleşme süreci ve destek paketi, satış yönlü hareketlilik getirecek

    Tamer Özyurt: Normalleşme süreci ve destek paketi, satış yönlü hareketlilik getirecek
    15.06.2020
    A+
    A-
    • TÜİK Mayıs 2020 konut satış istatistiklerine göre; Türkiye genelinde konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %44,6 azalarak 50 bin 936 oldu.

     

    • 2020 Mayıs ayında satılan konut sayısı Nisan ayına göre yüzde 19,1 arttı.

     

    • Türkiye genelinde 2020 Mayıs ayında ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %23,9 artış göstererek 18 bin 483 oldu.

     

    • Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı 2020 Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %54,7 azalarak 16 bin 860 oldu.

     

    • Türkiye genelinde ikinci el konut satışları 2020 Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %37,7 azalış göstererek 34 bin 76 oldu.

     

    • Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %78,1 azalarak 860 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında Mayıs 2020’de ilk sırayı 423 konut satışı ile İstanbul aldı.

     Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt konuyla ilgili şöyle konuştu…

     

    “Gayrimenkul ve inşaat sektöründe nisan ayında pandeminin etkisiyle gerileyen satışlar, mayıs ayını da etkisi altına aldı. Konut yatırımcıları ve proje geliştiricileri bu 2 aylık süreçte, yatırımlarını ötelemeyi tercih etti. Bu durum mayıs ayında, TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre, satışlarda yüzde 44.6’lık gerilemeye neden oldu. Satışları bir ay öncesiyle kıyasladığımızda durum çok iç açıcı görünüyor. Sokağa çıkma yasakları ve resmi tatillerle geçen mayıs ayında satışlar, nisana göre yüzde 19.1 oranında arttı. İçerisinde bulunduğumuz haziran ayı itibariyle başlayan normalleşme süreci ve hükümetimizin açıkladığı destek paketiyle sektörümüzde satış yönlü bir hareketlilik hissediliyor. Sosyal hayatın dinamiklerinin yeniden aktif hale dönmesiyle satış ofisleri de faaliyete geçmeye başladı. Kontrollü normal hayata dönüşe paralel olarak, sunulan destek paketi ile satışların hızla artıya geçmesi için tarihi bir fırsat sunuldu. Sektör oyuncuları açısından bakıldığında, beklentiyi karşılayan, yılın tamamı için umutları yeşerten bir gelişmeyle karşı karşıyayız. Orta gelirli yatırımcıları hedef alan paket, kamu bankalarının sunduğu 0,64 faiz oranı, 12 aya kadar ödemesiz, 15 yıla varan vade ile avantajı, sadece 2 haftada satışlarda ciddi hareketlilik yarattı. Satış ofislerimizde telefon trafiği arttı. Ciddi bir yoğunluk yaşanıyor. Hem satış ofisi ziyaretçimiz hem de telefon yoğunluğu 10 kat arttı. Bu sayede haziran itibariyle bir toparlanma dönemi başladı diyebiliriz. Öte yandan, destek paketi sektörümüzde orta gelirli bir kitleyi hedef alan projelerin geliştirilmesi yönünde önemli bir açılım başlattı. Bu süreç, haziran ayından itibaren yılın kalan yarısını etkisi altına alarak sektörümüzde satış trendi yaşatacak. Önümüzdeki aydan itibaren hem yüksek satış oranlarını, hem de yeni yatırımları konuşacağız. Geçtiğimiz 2 ay boyunca satışlarımıza eksi yönlü yansıyan pandemi, yeni konut yatırımlarını yeniden tanımladı. Sektörümüzün hedefinde orta gelirli bir kitle var. Destek paketi, bu kitlenin konuta erişimini kolaylaştırıyor. Sektör oyuncuları olarak bizler de yeni konut projelerimizde orta gelirli kitleyi hedef almalıyız.“

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.