DOLAR 38,4379
EURO 43,9694
ALTIN 4089,087
BIST 9274,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    ​14 Şubat dolandırıcılarına dikkat

    ​14 Şubat dolandırıcılarına dikkat
    14.02.2020
    A+
    A-

    OBB E-ticaret Meclisi Üyesi, Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli, “14 Şubat Sevgililer Günü’nde hediye alacağım derken dolandırıcılara av olmayın. Özellikle elektronikte çok büyük indirimlere kanmayın” dedi.

    14 Şubat Sevgililer Günü hediye alışverişlerinde vatandaşın çok dikkatli olması gerektiğini belirten TOBB E-ticaret Meclisi Üyesi, Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli, “Böyle özel dönemlerde, vatandaşı internet üzerinden veya sms, e-posta aracılığıyla sözde büyük kampanyalarla kandırmaya çalışan paravan e-ticaret siteleri açılıyor. Bilinçli olmayan vatandaşlar veya hediye alışverişini son güne aceleye getiren vatandaşlar malesef dikkatsiz davranarak bu tuzaklara düşebiliyor. Bir üründe yapılabilecek indirimler bellidir, abartılı indirim kampanyalarına inanmayın” dedi.

    SİBER SALDIRGANLAR HAZIR

    Siber suçluların da bu tür özel günleri hedeflediğini vurgulayan Çiğdemli şunları aktardı: “Siber suçluların temel hedefi, online alışveriş yapanların kimlik veya kredi kartı bilgilerine ulaşarak gelir elde etmek. Bunun için bankacılık zararlı yazılımları, sahte Android bankacılık uygulamaları ve sahte e-ticaret sitesi gibi çeşitli saldırı yöntemleri kullanıyorlar”

    SSL SERTİFİKASINA BAKIN

    İnternet alışverişi yaparken, web sitesinin gerçek olup olmadığını birkaç kez kontrol etmek gerektiğine vurgu yapan Çiğdemli, şu önlemleri sıraladı:

    “Sitenin iletişim bilgileri, SSL Sertifikası kesinlikle kontrol edilmeli. SSL sertifikası olup olmadığı, siteye girildiğinde adres barının sol köşesinde bulunan kilit işareti ile anlaşılabilir. Kilit işaretinin olmaması, dolandırıcılık niyeti olmasa bile o sitenin güvenilir olamayacağı anlamına gelir. Sitenin adres, şirket ve telefon bilgileri de kontrol edilmeli. Sitenin sağlam bir altyapı sağlayıcıyla çalışıyor olması da güvenilir olduğunu gösterir. Yazıyorsa sitenin altındaki altyapı sağlayıcı firma ismine bakılabilir. Ayrıca her ne sebeple olursa olsun, telefonda veya mesajla kimseye kredi kartı bilgisi verilmemeli. Ürünün diğer sitelerdeki fiyatına da mutlaka bakılmalı.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.