DOLAR 32,5107
EURO 34,888
ALTIN 2455,546
BIST 9890,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Abdüssamet Bahadır: 2020’ye daha güçlü bir başlangıç yapacağız

    Abdüssamet Bahadır: 2020’ye daha güçlü bir başlangıç yapacağız
    18.11.2019
    A+
    A-

    TÜİK ekim ayı satış istatistiklerine göre Türkiye genelinde konut satışları 2019 Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %2,5 oranında azalarak 142 810 oldu. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %525,1 oranında artış göstererek 50 411 oldu. Bahaş Holding CEO’su Abdüssamet Bahadır şunları söyledi.

    “Gayrimenkul ve inşaat sektöründe temmuz ayında kamu bankalarıyla başlayan, özel bankaların da dâhil olduğu faiz indiriminin etkilerini yaşıyoruz. Sektörümüz yaklaşık 20 yılda büyük bir ivme kat ederek ekonominin en önemli sektörleri ve yatırım araçları arasında önemli bir konuma yükselmeyi başardı. Faiz oranlarının yükselmesi ise bu konumundan bağımsız olarak zaman zaman durgunluklar yaşanmasına neden olabiliyor. Çünkü yatırımcıları alış yönlü harekete geçiren en büyük etken, düşük faiz ve uzayan vadeler… Faiz oranlarının yüzde 1’in altında seyretmesi ve uzayan vadeler,yılsonu hedeflerinin tutturulmasına yönelik bir sinyal veriyor. Yatırım ya da oturum amaçlı konut sahibi olmak isteyen tüm yatırımcılar, konut satın alırken bu iki konuyu özellikle gözetiyor. TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre ekim ayında kredili satışlardaki artışınbir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 500’ü ulaşması, faiz indiriminin yarattığı hareketliliğin bir başka göstergesini oluşturuyor. Satışlardaki artışla yaşanan hareketlilik, stokların eritilmesi ve 2020’de yeni projelerin devreye alınması açısından çok önemli kazanımları da beraberinde getirecek. 2020 yılında sektörümüzün yeni bir sıçrama yapabilmesi için yılsonunda yeni bir faiz indirimine daha ihtiyacımız var. Bu durumu gören hükümetimizin bu ayın sonunda açıklayacağı dar gelirli ve asgari ücretliyi ev sahibi yapma yönünde hazırladığı yeni finansman modelinin de satışlardaki hareketliliğe hız kazandıracağına inanıyoruz. Bu finansman modeli sayesinde tarihimizde benzeri görülmemiş faiz oranları ve 20 yıla uzayan vadelerle karşı karşıya kalacağız. Sektörümüzün bu ihtiyacının giderilmesiyle 2020 için hedeflerimizi daha da yüksek tutarak yeni bir döneme daha güçlü bir başlangıç yapabileceğimize inanıyoruz”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.