DOLAR 32,4153
EURO 34,8118
ALTIN 2431,046
BIST 9987,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Ahmad Ghassan Altınawı: Yatırımcıya güven veren şirketler kazanıyor

    Ahmad Ghassan Altınawı: Yatırımcıya güven veren şirketler kazanıyor
    16.10.2019
    A+
    A-

    TÜİK, Eylül ayı konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre; Türkiye genelinde konut satışları 2019 Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,4 oranında artarak 146 bin 903 oldu. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 410,2 oranında artış göstererek 57 bin 811 oldu. Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,7 azalarak 51 bin 393 oldu. Türkiye genelinde ikinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 42,3 artış göstererek 95 bin 510 oldu. Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,6 azalarak 4 177 oldu. Bu verilerden yola çıkarak inşaat sektörü temsilcilerinden Masar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ahmad Ghassan Altınawı şunları söyledi….

    TÜİK’in açıkladığı eylül ayı satış rakamlarına göre, kamu bankaları tarafından başlatılan özel bankaların da desteğiyle genişleyen faiz indirimiyle satışlardaki artış hareketi sürüyor. Ağustos ayında yüzde 5.1 ile başlayan artış, eylül ayında yüzde 15.4 ile hız kazandı. Faiz oranlarındaki indirimin etkisi en çok kredili satışlara yansıyor. Bir önceki ay yüzde 168 oranında artış sağlanan kredili satışlar, eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 410.2’yi buldu.Faiz oranlarındaki indirimi uzayan vadelerle birlikte düşündüğümüzde bu durum yatırımcılarımıza nefes aldırdı. Çünkü sadece düşük faiz değil aynı zamanda uzun vadelendirme seçeneği sunulması yatırımcıların kendilerini güvende hissetmelerine olanak sağlıyor. Yatırım için beklenen koşulların oluşması da sektöre yatırımı yeniden cezp etmeye başladı. Tabi satışlardaki artışta krediyle dönmeyen, kendi finans gücüyle sektöre güven aşılayan firmalar başrol oynuyor. Çünkü yatırımcı finansal açıdan güçlü, tecrübesiyle kendini ispatlamış şirketlerin projelerine yatırım yapıyor. Yatırımcı gerek faiz oranları gerek uzun vadeler gerekse de şirketin finansal pozisyonunda güven arayışı içinde. Bu güveni veren şirketlerin kazandığı bir dönemdeyiz. Sektörümüz açısından yılın geri kalan dönemi için bir toparlanma süreci içerisindeyiz. Bu süreç içerisinde sadece büyük şehirlerdeki değil, büyük şehirlere yakın bölgelerde konumlanan doğanın içinde, üst düzey konfor sunan projelerde de artış yaşanıyor. Öğrenci nüfusundaki artışla dikkat çeken Düzce’de hayata geçirdiğimiz Masar Tower projemizdeki, hem yatırım hem de oturum odaklı yatırımlardaki talep giderek artıyor. Projemizin kazanç faktörü ve yılsonunda teslim edilecek olması da bu talepte söz sahibi!.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.