DOLAR 38,8471
EURO 43,2944
ALTIN 3975,451
BIST 9668,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Deprem ve geçim krizi Türkiye’nin göç haritasını değiştirdi

    Deprem ve geçim krizi Türkiye’nin göç haritasını değiştirdi
    16.05.2025
    A+
    A-

    İstanbul, ilk kez net göç veren şehir oldu

    İLKE Vakfı Toplumsal Düşünce ve Araştırmalar Merkezi (TODAM) tarafından yayımlanan Toplumun Görünümü 2024 raporu, Türkiye’deki iç göç hareketlerinin temel dinamiklerine ışık tutuyor. 2023 yılında özellikle doğal afetler ve yaşam maliyetlerindeki artış, kentler arası göç tercihlerinde önemli değişimlere yol açtı.

    6 Şubat depremleri sonrasında sadece 9 ilden toplam 651.151 kişi göç etti. Bu iller içinde Malatya’nın %9’u, Hatay’ın %8’i ve Kahramanmaraş ile Adıyaman’ın yaklaşık %4’ü başka illere taşındı. Deprem bölgesinin toplam net göç kaybı -290 bin kişi olarak kayda geçti.

    İstanbul’dan Göç Başladı

    Raporda dikkat çeken bir diğer veri ise İstanbul’un net göç vermeye başlaması. 2023 yılı itibarıyla İstanbul’un net göçü eksi 168.623 oldu. Yüksek yaşam maliyetleri, ulaşım zorlukları ve barınma krizi, İstanbulluları çevre illere yönlendirdi. Özellikle Tekirdağ, Yalova ve Kocaeli, İstanbul’dan göç alan başlıca iller arasında yer aldı.

    Mersin, Antalya ve Ankara Deprem Göçü Aldı

    Afet sonrası göçün sadece deprem bölgesi dışına değil, iç bölgelere de yayıldığı görüldü. Mersin, Antalya, Ankara, Kayseri ve Konya, aldığı göçün %20’sinden fazlasını doğrudan deprem kaynaklı göçten elde etti. Bu durum, afet sonrası şehir içi ve şehirler arası yer değiştirme eğilimlerinin ne denli güçlü olduğunu ortaya koyuyor.

    Göç Nedenleri Dönüşüyor

    Rapora göre, göç nedenlerinde ailevi sebeplerin oranı azalırken, bireysel tercihler ve ekonomik gerekçeler daha belirleyici hâle geldi. Emeklilik nedeniyle göç edenlerin sayısı ise yaklaşık 50 bine ulaştı. Bu kişilerin büyük bölümü İstanbul’dan ayrıldı. Göç nedenlerinin başında artan maliyetler ve yaşanabilirlik sorunları yer aldı.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.