DOLAR 32,5871
EURO 34,8485
ALTIN 2499,005
BIST 9667,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Hakan Bucak: “Yabancıya satılan konutların yüzde 20’sini Ruslar aldı”

    Hakan Bucak: “Yabancıya satılan konutların yüzde 20’sini Ruslar aldı”
    19.07.2022
    A+
    A-

    Mars Investment Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bucak, 2022’nin ilk altı ayında satışı gerçekleşen konut adedini 726 bin 398 olarak açıkladı. Yabancı yatırımcının söz konusu rakam içinde 35 bin 383 konut ile yer aldığını dile getiren Hakan Bucak, nisan ve mayıstan sonra haziranda da en çok Ruslara konut satıldığını ifade etti. Hakan Bucak’ın verdiği bilgiye göre Nisan-Haziran 2022 döneminde yabancıya satışı yapılan konutlar içinde Rusların payı yüzde 20,50 olarak hesaplandı.

    Türkiye’de konut satış rakamlarında gelinen son durum hakkında da bilgi veren Hakan Bucak, İstanbul’da ortalama 100 metrekare bir dairenin birim fiyatının 1,7 milyon TL’ye çıktığını hatırlattı ve artışın nedenlerini “üretim maliyeti, yeni konut arzında yaşanan yavaşlama, negatif faiz ortamı, enflasyona karşı korunma, kur şoku, artan güçlü talep ve göç” şeklinde sıraladı. Hakan Bucak, fiyatlarda arışın devam edip etmeyeceğini de değerlendirdi ve şunları kaydetti: “Gayrimenkul fiyatlarında kredi daralma kararı ve arz çalışmalarının hızlanması nedeniyle daha stabil bir görünüm beklemekteyiz. Özellikle enflasyona karşı koruma içgüdüsünde gayrimenkulde gelinen fiyat noktası biraz talebi iç piyasada düşürebilir.”

    Mars Investment Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bucak, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ocak-Haziran dönemi konut satış rakamlarını değerlendirdi. 2022’inin ilk altı ayında 726 bin 398 konutun satıldığını ve geçen yılın aynı dönemine göre yaşanan artışın yüzde 31,4 olduğunu kaydeden Hakan Bucak değerlendirmesine; “Altı aylık toplam konut satış adedine baktığımızda yabancı yatırımcı payının yüzde 4,87 olduğunu görüyoruz. Irak, İran, Rusya, Almanya, ABD, İngiltere ve Kanada başta olmak üzere 80’den fazla ülke vatandaşı Türkiye’den konut alıyor. Rusların Türkiye’ye ilgisi ise Nisan ayından bu yana tavan yapmış durumda. Nisan-Haziran döneminde yabancıya satışı gerçekleşen toplam 21039 konutun yüzde 20,50’sini Ruslar aldı” şeklinde devam etti. Hakan Bucak, Rus kaynaklı talebin önümüzdeki aylarda azalabileceğini, çünkü vatandaşlık ve ikametgah veren ülkelerin savaş nedeniyle uyguladıkları ambargoyu kaldırdığını ve Rus vatandaşlarından tekrar başvuru almaya başladığını söyledi.

    Konut fiyatlarında ciddi artış beklemiyoruz
    Türkiye konut sektöründeki son durumu da değerlendiren Hakan Bucak “Türkiye’de konut sektöründe; artan üretim maliyeti, yavaşlayan yeni konut arzı, negatif faiz ortamı, enflasyona karşı korunma, kur şoku, artan güçlü talep ve göç konut fiyatların ciddi oranda artmasına sebep oldu. Türkiye’nin en önemli şehri olan İstanbul’da ortalama 100 metrekare bir dairenin birim fiyatı ise 1,7 milyon TL’ye çıkmış durumda. Öte yandan konut fiyatlarında artışın devam etmesini beklemiyoruz. Gayrimenkul fiyatlarında, kredi daralma kararı ve hızlanan arz çalışmalarının sonuç vermesi nedeniyle daha stabil bir görünüm beklemekteyiz. Özellikle enflasyona karşı koruma içgüdüsünde gayrimenkulde gelinen fiyat noktası biraz talebi iç piyasada düşürebilir.” Hakan Bucak, yeni üretilen konutlarda maliyet baskısından ötürü oluşan fiyatların ikinci el konuta talebi arttıracağını da sözlerine ekledi.

    Kira kontratı yolu ile ikametgah uygulamasının durdurulması kira fiyatlarını etkileyecek
    Hakan Bucak, 13 Haziran itibariyle uygulanmaya konulan gayrimenkul yolu ile vatandaşlık edinim bedelinin 400 bin dolara çıkarılmasını da değerlendirdi. Rakamın 250 bin dolardan 400 bin dolara çıkarılmasının yaratacağı negatif talep şokunun kısa sürdüğünü ifade eden Hakan Bucak, “İki, üç ay sürmesi beklenen adaptasyon sürecinden sonra talepteki artışın devam edeceğini görüyor olacağız” dedi. Yabancı yatırımcı ilgisinde yaşanan artışı vatandaşlık bütçesinin 250 bin dolardan 400 bin dolara çıkarılmasına bağlayan Hakan Bucak, “Artışın yaşanacağı önden bilindiği için yabancı yatırımcı planlamalarını öne çekti. Talebin öne çekilmesi de satışlara yansıdı. Kira kontratı yoluyla yabancılara ikametgah verilmesinin durdurulması da yine piyasanın hareketlenmesinde önemli bir rol oynadı. Karar yaklaşık 1 milyona varan kiralık konutun piyasaya tekrar geleceğinin sinyalini veriyor. Buda kiralama fiyatlarındaki rekabetin artacağını ve kira fiyatlarındaki artışın stabil hale geleceğini gösteriyor” diye konuştu.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.