DOLAR 32,3296
EURO 35,0452
ALTIN 2280,822
BIST 8995,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    İhsan Çulhalık: Türkiye’nin pandemide verdiği sınav, yabancı yatırımcıyı hareketlendirdi

    İhsan Çulhalık: Türkiye’nin pandemide verdiği sınav, yabancı yatırımcıyı hareketlendirdi
    15.10.2020
    A+
    A-

    TÜİK Eylül 2020 istatistiklerin göre; Türkiye genelinde konut satışları 2020 Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %6,9 azalarak 136 bin 744 oldu. Türkiye genelinde 2020 Eylül ayında ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %38,5 azalış göstererek 35 bin 576 oldu. Ocak-Eylül döneminde 1 milyon 161 bin 278 konut satışı gerçekleşerek, bir önceki yılın aynı dönemine göre %34,2 artış gösterdi. Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %26,1 artarak 5 bin 269 oldu. Açıklanan TÜİK Eylül 2020 satış istatistiklerinden yola çıkan inşaat sektörünün önemli isimlerinden İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık şu açıklamayı yaptı..

    “TÜİK rakamları, satışların yılın ilk 9 ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 34.2 artış gösterdiğini ortaya koyuyor. Hazirandan bu yana geçen 3 ayda rekor kıran satışlar, eylülde artışa geçen faiz oranından etkilendi. Geldiğimiz son aşamada, faiz oranlarının yüzde 1’in altında seyretmesinin, satışlardaki ortalama artış hızını koruyacağını düşünüyoruz. TÜİK’in açıkladığı eylül rakamları, yabancı yatırımcı iştahının beklediğimiz şekilde arttığını gösteriyor. Geçtiğimiz ay yüzde 8 ile yükselişe geçen satışlar, eylülde yüzde 26.1 ile hız kazandı. Ülkemizden konut alan yabancı yatırımcı profili de gelişiyor. Türk inşaat sektörü, yabancı yatırımcı için işlerini geliştirebilecekleri, yaşamlarını taşıyabilecekleri bir kapı olarak değerlendiriliyor. Yabancı yatırımcı son dönemde ülkemizin pandemi döneminde sergilediği örnek mücadeleden çok etkilendi. Buradan hareketle ülkemizi güvenli bölge, sektörümüzü de güvenli yatırım aracı olarak tanımlıyorlar. Türkiye’nin pandemi döneminde verdiği sınav, sektörümüzde yatırıma dönüşüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın Türklerin en çok yaşadığı 12 ülkede temsilcilik açma kararı, yatırımları daha da artıracak. Almanya, İngiltere, Yunanistan, Avusturya, Hollanda, Danimarka, Norveç, Rusya, Belçika, Katar, Azerbaycan ve Orta Asya Türk Cumhuriyetleri çok önemli pazarlar. Yılın kalan döneminde giderek yükselen yabancı yatırımcı oranlarını konuşacağız. İçerisinde bulunduğumuz dönemde sektörümüzde yabancı şirketler de girebilir, yabancı ortaklıkları da konuşabiliriz. Bu dönem, 2021 için çok önemli gelişmelere ışık tutacak”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.