DOLAR 32,5248
EURO 34,7416
ALTIN 2490,173
BIST 9524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    İhsan Çulhalık: Yeni faiz indirimiyle 2020’ye çok iyi bir başlangıç yapacağız

    İhsan Çulhalık: Yeni faiz indirimiyle 2020’ye çok iyi bir başlangıç yapacağız
    18.11.2019
    A+
    A-

    TÜİK ekim ayı satış istatistiklerine göre Türkiye genelinde konut satışları 2019 Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %2,5 oranında azalarak 142 810 oldu. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %525,1 oranında artış göstererek 50 411 oldu. İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık konuyla ilgili şöyle konuştu:

    Sektörümüzde faiz oranlarında yapılan indirim ve uzayan vadeler oturum ya da yatırım amaçlı konut sahibi olmak isteyen yatırımcıları bekleme pozisyonundan alış pozisyonuna geçirdi.TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre; ekim ayında kredili satışlarda bir önceki yılın aynı dönemine göre yaşanan yüzde 500’ü aşan artış, faiz indirimi ve uzayan vadelerin satışlardaki artışta başrol oynadığının kanıtı niteliğinde. Yılın ilk 7 ayında daralma yaşayan sektörümüz, yılsonuna sayılı günler kala hızlı bir toparlanma dönemine girdi. Bu dönem, sadece 2019 hedefleri için değil, 2020 için de kritik gelişmelere sahne olacak. Faiz indirimi ve uzayan vadelerle artışa geçen satışlar, mevcut konut stoğunun eritilmesini de beraberinde getiriyor. Bu durum karşısında 2020 için yeni proje ihtiyacı ortaya çıkacak. Yapılan indirimle talepte ağırlıklı olarak hemen teslim ve hemen tapu sunan projelerin tercih edildiği düşünülürse, mevcut projelerinin satışını tamamlayan şirketler, 2020 yılında yeni projelerini sektöre kazandırmak için çalışmalarını hızlandıracaklar. Bu açıdan bakıldığında 2019’un son 5 ayı,2020’nin temellerini attığımız bir dönem olacak. Sektörümüzde yatırımcılar, yatırımlarının karşılığını hemen almak istiyor. Bu nedenle projelerde hemen teslim, hemen tapu gibi sunulan avantajlar, onların öncelikleri arasında yer alıyor. Yeni dönemde de yatırımcılar bu unsurları dikkate alarak yatırım yapacaklar. Yatırımcılara güven sunan, tecrübeli şirketlerin öne çıkacağı yeni bir dönem bizi bekliyor. Hükümetimizin dar gelirli ve asgari ücretliyi ev sahibi yapabilmek için hazırladığı yeni finansman paketi de faiz indiriminin yarattığı hareketliliği daha yukarılara taşıyacak. Bu ay sonunda açıklanması planlanan finansman paketinde faizlerin yüzde 0.99’un da altına, vadelerin 20 yıla çıkarılacağı konuşuluyor. Ülke olarak kira öder gibi ev sahibi olma sistemiyle tanışmaya hazırlanıyoruz. Bu önemli gelişmenin de etkisiyle 2020 yılına çok iyi bir başlangıç yapabileceğimize inanıyoruz”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.