DOLAR 32,2627
EURO 34,7826
ALTIN 2399,348
BIST 10201,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    İnanç Kabadayı: “Gayrimenkul sektörünün bir numaralı gündem maddesi Kentsel Dönüşüm”

    İnanç Kabadayı: “Gayrimenkul sektörünün bir numaralı gündem maddesi Kentsel Dönüşüm”
    13.06.2023
    A+
    A-

    Türkiye’de gayrimenkul sektöründe kentsel dönüşümün bir numaralı gündem maddesi olduğunun altını çizen ve GYODER, KONUTDER gibi STK’lar aracılığıyla gayrimenkul sektörünün sorunlarını ve çözüm önerilerini gündeme taşıdıklarını ifade eden Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, sözlerine şöyle devam etti: “Kamunun; hükümet, bakanlık ve belediyeler düzeyinde kentsel dönüşüm yapılması konusunda çok büyük gayreti var, bizler bunu yadsıyamayız. Özel sektörün de bu konuda isteği var ancak kentsel dönüşümün önünde birtakım engeller var. Kentsel Dönüşüm süreçlerini hızlandırmak için öncelikle hak sahipleri ile olan uzlaşma süresini en minimuma indirecek düzenlemelerin kamu tarafından hayata geçirilmesi en elzem konuların başında geliyor. Hızlı bir şekilde bu evleri dönüştürebilmemiz için, uzlaşma ile birlikte yasal alt zeminin güçlendirilmesi gerekiyor. Kentsel Dönüşümü hızlandırmak için diğer önerilerimiz ise; kamu- özel sektör iş birliği güçlendirilmeli ve sağlıklı bir kentsel dönüşüm için vatandaşlara fayda ve maaliyet çok iyi anlatılmalı. Uzlaşma ve ikna süreçleri geliştirilip vatandaşların katılımı sağlanmalı. Devlet ve vatandaş arasında köprü vazifesi görebilecek tarafsız davranacak STK’ların uzlaşma ve garantörlük çalışmalarının devreye alınması süreci hızlandırılmalı. Bir diğer önemli adım ise yargıdaki gecikmeleri önlemek için, 2/3 çoğunluk sağlandıktan sonra hızlıca çözüme gidebilmek ve bu durumları karara bağlayacak İhtisas Mahkemeleri’ni kurmak. İstanbul’da iki rezerv alan planlaması yapılıyor. Şehir merkezine yeni nüfus getirmeden, yoğunluk azaltılarak, yeni yapılacak rezerv alanlarındaki uydu kentlerinde alt yapı bağlantısının çok iyi yapılması, acil strateji ve eylem planlarının hazırlaması, yolların yapımı, ulaşım hatlarının yoğunlaştırılması, çeşitlendirilmesi, sosyal donatıların, kreş, okul, park, cami gibi alanların oluşturulması ve burada yaşayacak vatandaşların hızlıca şehir hayatına entegre edilmesi gerekiyor.” dedi.

    “Konuta ulaşılabilirlik sorununu çözmek için yeni finansman modelleri geliştirmeliyiz”

    Gayrimenkul sektöründe projeleri; sermaye, proje finansman kredileri ve inşaat aşamasındaki satışlardan temin edilen kaynaklar ile gerçekleştirildiğini ifade eden Kabadayı: “Gayrimenkul projelerinin gerçekleştirilmesi için kullanılan mevcut finansman kaynaklarının çeşitlendirilmesi önemli. Sektöre özgü konut bankasının kurulması, gayrimenkul yatırım fonlarının inşaat halindeki projelere de yatırım yapabilmesi, gayrimenkul sertifikasının tekrar aktif hale getirilmesi ve gayrimenkul yatırım ortaklarının sayısının artması ile alternatif finansman kaynaklarına ulaşılabilir.

    Ayrıca depreme dayanıklı yeni konutlara ihtiyacımızı hızlı bir şekilde karşılamak için konutun fiyatında yüksek bir pay alan arsa maliyetlerini düşürmemiz lazım.  Orman ve tarım alanları dışındaki hazine arazilerinin kamu özel sektör iş birlikteliği ile kamu tarafından özel sektöre yap-işlet-devret ya da yap-kirala-devret modeli konut projeleri geliştirilmesi için değerlendirilebilir.” diyor.

    “Ege Yapı’dan İzmir’e 6 milyar Türk Lirası yatırım”

    Urla Kekliktepe 1 milyar 100 milyon lirası

    Urla Yağcılar 2 milyar 500 milyon lirası

    Alsancak 1. 950 milyon Türk Lirası

    Alsancak 2. 400 milyon Türk Lirası

    İzmir Dikili 1 milyar 50  milyon Türk Lirası

     

    EGE YAPI HAKKINDA

    2006 yılında kurulan Ege Yapı, gayrimenkul sektöründe ulusal ve uluslararası alanda kazandığı deneyimlerini; çağdaş, yenilikçi ve sürdürülebilir yaşam alanları vizyonuyla bütünleştirerek yurt içinde ve yurt dışında hayata geçirdiği konut, ofis, otel, alışveriş merkezi, eğitim kurumu gibi birçok projenin müteahhitlik ve gayrimenkul geliştirme işlerini başarı ile gerçekleştirdi. 17 yıldır sektörde “Ege Yapı” markası ile hizmet veren şirket 25 projeyi hayata kazandırdı. Ege Yapı, müteahhitlik, gayrimenkul geliştirme işleri dışında anıtsal eserlerde restorasyon, renovasyon ve tesis gayrimenkul yönetimi süreçlerini de üstlenmektedir. Kentsel dönüşüm kapsamında birçok metruk binayı restore ederek bugün toplumun hizmetine sunmuş çevre ve şehircilik planlaması açısından da toplumsal fayda yaratmıştır. Ege Yapı, ileri teknoloji odaklı yönetim yaklaşımı, güçlü mühendislik anlayışı ve yenilikçi bakış açısıyla hayata geçirdiği prestijli marka değeri yüksek projelerle sektörde fark yaratıyor.  Bugün 300’ü aşan mimar, mühendis, şehir plancısı, jeoloji mühendisi, deprem mühendisi gibi birçok uzmanlığa sahip kadrosuyla çalışmalarına devam ediyor. Sağlam mühendislik vizyonu ile yüksek enerji verimli sürdürülebilir yaşam alanları üreterek proje geliştirdiği bölgelere değer katıyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.