DOLAR 8,8689
EURO 10,474
ALTIN 499,223
BIST 1384,68
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Parçalı Bulutlu

İpek Baycan Architects’ten sade ve iddialı bir tasarım: Duru Dental Diş Polikliniği

İpek Baycan Architects’ten sade ve iddialı bir tasarım: Duru Dental Diş Polikliniği
13.09.2021
A+
A-

Mimar İpek Baycan Magriso liderliğindeki İpek Baycan Architects imzası ile hayata geçen Duru Dental Diş Polikliniği, oldukça minimal ve tutarlı bir planlama ile geliştirilmiş, sade ancak çarpıcı bir tasarıma sahip. Duru Dental Diş Polikliniği, korkularak gelinen bir yer olarak hafızalara kazınan diş kliniği algısını daha davetkar bir tasarımla kırmayı başarıyor.  

Farklı yapı tipolojilerindeki birçok projeye getirdiği özgün bakış açısı ile ön plana çıkan İpek Baycan Architects, özellikle diş poliklinikleri özelinde uzmanlaştığı sağlık yapıları için gerçekleştirdiği tasarımlar ile bir adım öne çıkıyor. Son olarak Duru Dental Diş Polikliniği’nin tasarımını gerçekleştiren mimar, yüksek tavanlı ve tek yönlü geniş bir cephesi bulunan mekanda tasarlanan bu ağız ve diş sağlığı polikliniğini, kamusal alandan özel alana kadar tasarımın aynı nitelikte devamlılığı ilkesi ile hayata geçirmiş.

Giriş bölümünden itibaren ziyaretçilerini kucaklayan taklar ile davetkar bir kimlik kazanan mekanda, belirli aralıklar ile yerleştirilen dominant duvarlar bu taklarla açıklığa kavuşturulmuş ve sirkülasyonun bel kemiği oluşturulmuş. Yolun sonunda yer alan yeşil iç avlu ve üst katın yeşillikler ile biten köprüsü ile bir vaha etkisi oluşturularak yolculuğun varış noktası tanımlanmış.  Ön ve arka cepheden gelen gün ışığını mümkün olduğunca klinik odalarına taşımayı hedefleyen bu yaklaşım; klinik mekanlarının şeffaf camlar ile ayrışmasını net bir şekilde gözler önüne seriyor.

Her bir sekansta cam “box”lar olarak kendini okutan klinik odaları, mekanın geçirgen kamusallığını vurguluyor. Korkularak gelinen bir yer olarak hafızalara kazınan diş kliniği algısının mümkün mertebe davetkarlaştırılması tasarımın çıkış noktasında mimarların önemsediği parametrelerden. Koridor boyunca yer alan ışıklandırılmış taklar, ziyaretçilerin kamusal alandaki sirkülasyonları boyunca aydınlık ve tanımlı alanları deneyimlemesini sağlıyor. Klinik odalarının iç mekanlarında tasarlanan sanat nişleri ve yeşil odaklı alanlar ise hastaların psikolojilerinin rahatlamasında oldukça önemli bir etken.

Girişte yer alan ve kliniğin kapasitesi gözetilerek tasarlanan yatay bekleme ve resepsiyon alanı, şeffaf cam cephesi ile dışarıdan okunabilen bir karaktere kavuşturulmuş. Panoramik odası ve ön görüşme odası gibi kamusal sirkülasyonun yoğun olduğu odaların bekleme bölümüne yakın planlanması ile de hekimlerin ve hastaların mahremiyetine öncelik tanınıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.