DOLAR 32,5061
EURO 34,8125
ALTIN 2489,618
BIST 9546,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    “İstanbul’un suyu azaldı” başlıkla haberle ilgili kamuoyunu bilgilendirme

    “İstanbul’un suyu azaldı” başlıkla haberle ilgili kamuoyunu bilgilendirme

    Bugün bazı basın yayın organlarında çıkan “İstanbul’un suyu azaldı” başlıkla haberle ilgili kamuoyunu bilgilendirme gereği duyulmuştur.

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İSKİ  bugünün ve geleceğin ihtiyaçlarını hesaplarken diğer taraftan iklim değişikliğine bağlı ardışık kuraklık risklerini dikkate alarak yatırımlarını sürdürmektedir. İstanbul’da günde ortalama 3 milyon m³ su tüketilmektedir.

    2017 yılı ilk 9 ayın verilerine göre, ülkemiz son 44 yılın en kurak dönemini yaşamıştır. Bugün itibarıyla içme suyu kaynaklarımızda % 51,94’lük doluluk oranıyla, 451 milyon 229 m³ su bulunmaktadır.  Geçtiğimiz yıl 20.10.2016’da ise bu rakam, % 40,66 ile 353 milyon³’tür. Yani son yılların en kurak dönemini yaşamamıza rağmen, barajlarımız geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre daha fazla doluluk oranına sahiptir. Alibeyköy Barajı şehre su sağlamada önemli yer teşkil etmemektedir.

    Mevcut durumda -iklim değişikliğine bağlı olağanüstü bir kuraklık ihtimali dışında- yağışlı mevsimin içinde olduğumuzu dikkate alarak, 2018 yılında susuzluk riskinden bahsetmek mümkün değildir. Ayrıca Yeşilçay ve Melenden de  İstanbul’a  günlük 1 milyon m³ civarında su alınabilmektedir.

    Haberde belirtilen, baraj çevresinde suların çekilmesiyle ortaya çıkan çöplerin temizlenmesi de rutin olarak yapılmaktadır. Geçtiğimiz kurak yıllarda barajlardaki doluluk oranlarının en az seviyede olduğu dönemlerde bile İstanbul susuz bırakılmamıştır.

    Barajlardaki  doluluk oranlarına olduğuna bakılmaksızın, suyu israf etmeden kullanmanın hepimizin sorumluluğu olduğunu bir kez daha belirtir, kamuoyunun bilgisine arz ederiz.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.