İzmir su durumunda iyiye gidiş hala mümkün

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından yayımlanan İzmir Su Raporu 2024, İzmir’in su kaynakları ve çevresel sürdürülebilirlik açısından kritik bir eşikte yer aldığını gösteriyor. Öte yandan günümüz teknolojileri, bu görünümün önemli oranda olumluya çevrilmesini mümkün kılıyor. Kazancı Çevre Tekniği Genel Müdürü Artun Kazancı ileri düzey arıtma, mikro bakteriyel ürünler, biyoremediasyon ve koku nötralizasyonu ile İzmir’in su ve çevre durumunda önemli kazanımlar sağlanabileceğini ifade etti.
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından yayımlanan İzmir Su Raporu 2024, İzmir’in su kaynakları ve çevresel sürdürülebilirlik açısından kritik bir eşikte yer aldığını gösteriyor. Raporda İzmir’de kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarının 1.000 metreküp düzeyine gerilediği ve İzmir’in su kıtlığı eşiğinde olan kentler arasında yer aldığı belirtiliyor. Su havzalarının ve su kaynaklarının durumu, içme suyu temini, su ve atıksu arıtma tesisleri, deniz suyu kalitesi gibi konularda güncel verilerin yer aldığı raporda, İzmir Körfezi’nin durumu ve balık ölümleri de ele alınıyor ve tüm veriler ışığında İzmir Körfezi’nin ekolojik durumunun kötü olduğu vurgusu yapılıyor.
Öte yandan günümüz teknolojileri, bu görünümüm önemli oranda olumluya çevrilmesini mümkün kılıyor. İzmir’in karşı karşıya olduğu su odaklı çevresel risklerin, bilimsel yöntemler ve bütünleşik çözümlerle yönetileceğini ifade eden Kazancı Çevre Tekniği Genel Müdürü Artun Kazancı, “Bilimsel veriye dayalı doğru adımlar, sahaya uygun bütünleşik çözümler ve kararlı uygulamalarla İzmir’in su kaynaklarını koruyabilir, ekolojik dengede düzelme elde edebiliriz. Bugün doğru bir vizyon ve iş birliği ile hareket edersek, İzmir sadece mevcut sorunlarını aşmakla kalmaz, çevre yönetiminde örnek bir şehir olabilir” dedi.
İleri Düzey Arıtma, Mikro Bakteriyel Ürünler, Biyoremediasyon ve Koku Nötralizasyonu ile Çözüm Sağlanabilir
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından yayımlanan İzmir Su Raporu’nun, İzmir’de dikkatle yönetilmesi gereken hassas bir sürece işaret ettiğini vurgulayan Kazancı Çevre Tekniği Genel Müdürü Artun Kazancı, “Burada en önemli konu, en verimli çözümlerin bütünsel bir şekilde kullanımı. Raporda ortaya konan verilere göre, İzmir’de yıllık 1000 m³ düzeyine gerileyen kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının yanı sıra, yeraltı sularına bağımlılık yüzde 61 seviyesine yükselmiş durumda. Gediz, Küçük Menderes ve Kuzey Ege havzalarında su kütlelerinin büyük kısmı orta veya yüksek risk altında yer alıyor ve İzmir Körfezi’nde de ekolojik hassasiyetler artış gösteriyor. Çiğli’de yer alan arıtma tesisinin kapasitesinin, devreye giren 4. faz ünitesi ile yüzde 36 oranında artmış olması iyi bir gelişme, ancak hem endüstriyel tesislerde hem konutlarda hem de sosyal yaşam ve hizmet alanlarında daha fazlası da yapılabilir. Bunun yanı sıra, atıksu arıtmasında bakteriyel çözümler, özellikle su havzalarında su ve toprak biyoremediyasyonu ve kötü kokuları maskelemeyi değil yok etmeyi amaçlayan, hava kalitesini yükselten koku nötralizasyon çözümleri ile İzmir’de bütünsel bir dönüşüm ve önemli kazanımlar sağlanabilir” dedi.
Sanayi Tesislerinde Yüzde 95 Atık Su Geri Kazanımı, Konutlarda ve Yaşam Alanlarında da Gri Su Kazanımı ile Su Tüketiminde Yüzde 40’a Varan Oranda Azalma Sağlanabilir
Kazancı Çevre Tekniği Genel Müdürü Artun Kazancı sözlerini şöyle sürdürdü: “Rielli markamız, 30 yılı aşkın köklü geçmişi ve Türkiye’nin global su arıtma markası kimliğiyle, endüstriyel arıtma cihazları konusunda alanında 6 kıtada ve 80’i aşkın ülkede tercih edilen bir marka konumundadır. Sanayi tesislerinde atık sularda yüzde 90-95’lere varan geri kazanım, geri dönüşüm ve yeniden kullanım oranları sağlayabiliyoruz. Öte yandan, konutlarda, turistik tesislerde, AVM’lerde, hizmet binalarında ve yaşam alanlarında da, özellikle lavabolardan ve duşlardan gelen gri suların geri kazanımını ve yeniden kullanımıyla su tüketiminde yüzde 40’a varan oranda azalma elde edebiliyoruz. Rielli, ileri düzey arıtma teknik ve teknolojilerinin Türkiye’de öncü uygulayıcıları arasındadır. Kokusuz ve leke bırakmayan geri kazanılmış su üretimini mümkün kılıyoruz. Deniz suyundan içme suyu elde etme tesisleri konusunda da kendi segmentimizde Türkiye’nin önde gelen üretici ve ihracatçılarından biriyiz. Çözümlerimizi, konutlar, ticari işletmeler, sosyal binalar ve benzeri kullanım alanları için ergonomik tasarımı, kullanım kolaylığı, online takip, ekonomik işletme giderleri ve yaygın servis ağı gibi özelliklerle birleştiriyoruz”.
Bakteriyel Çözümlerle Su Arıtımı, Su ve Toprak Remediyasyonu
Bakteri kültürlerinin, atıksu arıtımında ve bunun yanı sıra, doğal yollarla su ve toprak geri kazanım işlemlerinde de kullanılabildiğini vurgulayan Artun Kazancı, “Microlife markamızla sunduğumuz Bakteri Kültürleri, düzenli kullanımda su arıtma tesislerinin hem daha hızlı devreye alınmasına olanak verir hem de verimliliğine önemli katkı sağlar. Biyogaz üretimini ve anaerobik arıtma verimliliğini artırır, toksik endüstriyel atıkların arıtılmasında karşılaşılan sorunları giderir ve toksik şokları önler. Microlife DCB serisi biyoremediasyon ürünlerimiz ise, su ve toprak geri kazanım işlemlerinde yaşamın oluşumunu desteklemek için ortamın doğal dengesinin korunmasını sağlar; su ve toprak atıklardan arındırılarak yaşam oluşumuna elverişli hale getirilir. Microlife DCB serisi biyoremediasyon ürünleri, atık saçılmalarıyla kirlenmiş toprak ve suyu geri kazandırır. Hidrokarbonla kirlenmiş toprağın arıtılmasını sağlarken, kanalizasyon şebekelerinden kaynaklanan tıkanmaların ve kötü kokuların, göllerde, lagünlerde ve akan sularda ötrofikasyonu önler, kentsel katı atıkların kompostlaşma sürecini hızlandırır. Microlife bakteri kültürlerimiz, tarımsal ve sanayi kaynaklı atıkların doğaya zarar vermeden bertaraf edilmesi için de kullanılabilir” şeklinde konuştu.
Hassas Alanlarda Kötü Kokular Azaltılabilir
Kazancı Çevre Tekniği’nin Neutroair markası ile konu nötralizasyonu ürünleri de ürettiğini söyleyen Artun Kazancı, “Neutroair markamızla, rahatsız edici kokulara kaynağına özel geliştirilmiş nötralize edici ürünlerle endüstriyel bölgeler ve sosyal yaşam alanlarında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hava kalitesi ve koku parametresi yönetmeliklerine uyum sağlayan, alternatif teknolojilere göre etkin ve daha ekonomik çözümler sunuyoruz. Bu ürünler arıtma tesislerinde, endüstriyel arıtma proseslerinde oluşan ve endüstriyel bacalardan çıkan kokuların emisyon standartlarına getirilmesini sağlar”.
İzmir Su Raporu’nda işaret edilen alanlarda saha projeleri geliştirmek ve somut çözüm önerilerini ilgili kurumlarla paylaşmak üzere çalışmalara başladıklarını da ifade eden Kazancı Çevre Tekniği Genel Müdürü Artun Kazancı, “Mühendis bakışı ve sonuç odaklı çalışma tarzımız gereği, ihtiyaca yönelik inovatif projeler üretmek ve pilot tesisler kurmak, bunların verileriyle daha önce üzerinde çalışılmamış konularda çalışmak önceliğimizdir. Üstlendiğimiz projelere özel ve daha önce pek de denenmemiş tarzlarda yenilikçi işler üretmek gibi, sektörde genellikle kaçınılan konuları sıklıkla ele almaktan ve bu çalışmalarımızı başarılı iş sonuçları ile taçlandırmış olmaktan onur duyuyoruz. Bugün teknolojimiz, sahada sınanmış deneyimimiz ve yerel koşulları anlayan mühendislik yaklaşımımızla İzmir’in su ve çevre geleceğini korumak için çalışmaya hazırız. Bu süreci kamu kurumlarımızla, sanayi bölgelerimizle ve tüm paydaşlarımızla iş birliği içinde yürütmeyi önemsiyoruz” şeklinde konuştu.
Her Gün Bin 200 Haneli Bir Mahallenin İhtiyacı Kadar Suyu Geri Kazandırıyor
Şirketin bugüne dek gerçekleştirdiği farklı projelerden örnekler de veren Kazancı Çevre Tekniği Genel Müdürü Artun Kazancı, “Farklı inşaat firmalarıyla, İstanbul ve Yalova’da, konut projelerinde ve ticaret merkezlerinde atık suların geri kazanılarak yeniden kullanılmasını sağlayan gri su arıtma sistemleri veya tuzlu sudan içme suyu üretme tesisleri kurduk. Bu projelerimiz toplamda her gün, yaklaşık 1.200 hanelik bir mahallenin günlük su ihtiyacını karşılayabilecek su üretimi sağlıyor” dedi.
Yalova’da Her Yıl, Deniz Suyundan Sakarya Akgöl Göletinin Hacmi Kadar Su Elde Ediyor
Artun Kazancı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yalova’da kurulan deniz suyu arıtma sistemimiz ise, saatte 12,5 metreküp kapasiteyle çalışıyor. Bu sistem, yılda yaklaşık 109.500 metreküp, yani Sakarya’nın Karasu ilçesinde bulunan Akgöl göletinin su hacmi kadar su kazanımı sağlıyor. Bu projelerle, inşaat sektöründe su verimliliği ve geri dönüşümü konusunda büyük adımlar atmış olduk. Su kaynaklarının korunmasına ve suyun verimli kullanımına önemli katkılar sağlıyoruz.”
Avrupa’ya 15-20 Bin Kişinin Günlük İhtiyacını Karşılayan Çözüm İhracı
Türkiye’nin global su arıtma markası Rielli’nin, yurt dışı projelerinden de örnekler veren Artun Kazancı, “Su kıtlığına çözüm sunan projelerimizle hem ülkemize hem de dünyaya katkı sağlamaya devam ediyoruz. Avrupa’da, kurmuş olduğumuz Deniz Suyu Ters Ozmoz Sistemi, 3 bin metreküp günlük kapasitesiyle deniz suyundan yaklaşık 15-20 bin kişilik bir nüfusun günlük su ihtiyacını karşılayacak kullanım suyu elde edilmesini sağlıyor. Bu projemiz, su kıtlığına karşı geliştirdiğimiz uluslararası çözümlerimizden sadece birini ifade ediyor. Gelecekte de su kaynaklarının verimli kullanımı ve geri dönüşümü konusundaki çözümlerimizi genişleterek, çevresel sürdürülebilirlik ve su güvenliği alanında öncülük etmeyi sürdüreceğiz” dedi.