DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Masdaf ve ABB, verimli pompa sistemlerinin püf noktalarını anlattı

    Masdaf ve ABB, verimli pompa sistemlerinin püf noktalarını anlattı

    Masdaf, 30 Eylül’de ABB ile ortak düzenlediği webinarda “Pompalarda Frekans İnvertörü Kullanımının Sistem Verimine Etkileri”ni masaya yatırdı.

    Seminerde “Elektrik Motoru ve Pompalarda Eko -Tasarım Uygulamaları” ile “Pompalarda Frekans Kontrol Sistemi Kullanımının Faydaları”hakkında bilgiler veren Masdaf Endüstri Grubu Satış Yöneticisi Sibel AKAN, “Dünyada ki toplam enerji tüketiminin %20’si, endüstriyel enerjinin ise ortalama %30’u pompalar tarafından tüketiliyor. İyi bir sistem tasarımı ve uygun pompa seçimi ile tüketilen enerjinin %30’undan tasarruf edilebilmek mümkün” dedi.

    Yarım asra yaklaşan geçmişiyle pompa sektöründe birçok ilke imza atan Masdaf, düzenlediği teknik eğitimlerle de sektörde fark yaratmaya devam ediyor. Masdaf, 30 Eylül’de enerji ve otomasyon sektörünün öncü firması ABB ile ortak düzenlediği webinarda “Pompalarda Frekans İnvertörü Kullanımının Sistem Verimine Etkisi”ni masaya yatırdı.

    Online seminer kapsamında ABB Ürün Müdürü Tuğra KÜÇÜKAY, “Sürücü Temelleri” ve “Elektrik Motorlarında Enerji Verimliliği” konularında, ABB Kontrol Ürünleri Ürün Sorumlusu Ozan Gültekin’de “Kontaktörler ve Yol Verme Çözümleri” hakkında bilgiler paylaştı. Masdaf Endüstri Grubu Satış Yöneticisi Sibel AKAN ise konuşmasında “Elektrik Motoru ve Pompalarda Eko -Tasarım Uygulamaları”, “Pompalarda Frekans Kontrol Sistemi Kullanımının Faydaları” ve “Frekans Kontrol Panosu Özellikleri” konularına değindi.

    Pompa teknolojilerinde tasarruf “elektrik motoru” ile başlar

    Sunumunda pompa teknolojilerinde Ecodesign uygulamalarının önemine dikkat çeken Sibel AKAN, pompa sistemlerinde tasarrufun “elektrik motoru” ile başladığını belirtti. AKAN sözlerine şöyle devam etti : “Endüstri alanındaki elektrik tüketimi toplam tüketimin %42’sini oluşturuyor. Endüstride kullanılan elektriğin %70’i ise elektrik motorları tarafından harcanıyor.

     

    Endüstriyel enerjinin %30’u pompalar tarafından tüketiliyor

    0.75 – 375 kW gibi orta büyüklükteki motorlar %68 ile en fazla güç ihtiyacını karşılayan teknolojiler oluyor. Ayrıca dünyada ki toplam enerji tüketiminin %20’si, endüstriyel enerjinin ise ortalama %30’u pompalar tarafından tüketiliyor. Doğru bir sistem tasarımı ve uygun pompa seçimi ile tüketilen enerjinin %30’undan tasarruf edilebilmek mümkün. Bu durum Amerikan Hidrolik Enstitüsü ve EUROPUMP tarafından da bildirilmiştir. Örneğin kontrol vanaları yerine istenen basıncı sağlayan değişken devirli pompalar kullanılabilir.” dedi.

    Pompa sistemlerine “Nesnelerin İnterneti” ( IoT ) teknolojisi

    Pompa teknolojilerinde kullanılan frekans kontrolünün faydalarına da vurgu yapan AKAN, “Pompa sistemlerine, “Nesnelerin İnterneti” ( IoT ) teknolojisini sunan frekans kontrol cihazları, Mod-Bus veya Bacnet haberleşme protokolü ile dış ünitelere (bina otomasyon sistemi) anlık erişim imkanı sağlayarak, kontrol avantajı sunuyor. Uzaktan erişim özelliği ile pompa açma-kapama gibi işlemler kolaylıkla yapılabiliyor. Aynı zamanda sistemin ihtiyacı doğrultusunda verimli bir şekilde çalışan akıllı pompa teknolojileri ile hem sistem verimliliği hem de enerji tasarrufu sağlanıyor. Motorlar, frekans kontrol cihazı uygulamalarında her zaman yumuşak kalkış ve duruş yaptıkları için direkt yol verme, yıldız-üçgen veya soft starter uygulamalarındaki gibi şalt ekipmanlarını yıpratan ani akım sıçramaları oluşturmuyor.

    Enerjiden %51 tasarruf

    Fazladan boyutlandırılmış bir sistemde hızın %20’sinin düşürülmesi durumunda enerjiden %51 tasarruf sağlanıyor. Böylece kontrol edilebilir akıllı pompa teknolojileriyle sağlanan sistem verimliliği ile işletmelerde ki enerji giderlerinden tasarruf sağlanıyor. Arıza hallerinde de arızalı pompanın devre dışı bırakılmasını sağlayarak, yedek pompanın otomatik olarak devreye alınmasını ve sistemin herhangi bir aksaklığa neden olmadan çalışmasını sağlıyor. Hata durumlarında ekran üzerindeki alarm sistemi ile hata kodunu anlık olarak paylaşıyor.

    Çoklu pompa sistemlerinde gerçek zamanlı eş yaşlanma imkânı

    Hız ayarlama özelliği ile pompanın motor ve yatak ömürlerinin korunmasına katkı sağlıyor. Ayrıca pompaların her birinin toplam çalışma saatlerini görüntüleyerek, çoklu pompa sistemlerinde gerçek zamanlı eş yaşlanma imkânı da sunuyor. Arıza hallerinde arızalı pompanın devre dışı bırakılmasını sağlayarak da yedek pompanın otomatik olarak devreye alınmasını ve sistemin herhangi bir aksaklığa neden olmadan çalışmasını sağlıyor. Frekans kontrolü, mekanik darbeleri de azaltıyor. Debideki ani değişimleri ve basınç sıçramalarını takip ederek, ani basınç sıçramaları nedeniyle mekanik akşamlarda oluşabilecek sızıntı ve darbelerin önüne geçiyor.

    Kavitasyon riskini azaltıyor

    Ayrıca kavitasyon riskini de azaltıyor. Statik basıncın, akışkan buharlaşma basıncının altına düştüğü anlarda akışkanda oluşan kabarcıklar, pompanın iç çeperlerine çok güçlü bir kuvvetle çarpıyor ve mekanik yıpranmalara sebep oluyor. Frekans kontrollü pompa uygulamalarında pompanın önündeki basınç bilgisinin okunabiliyor olması, kavitasyon riskinin gözlemlenmesini ve böylece tedbir alınmasını sağlıyor. Bu özellikler göz önüne alındığında sistemin mekanik bakım süresi ve maliyetleri de düşüyor.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.