DOLAR 32,5747
EURO 34,9708
ALTIN 2445,017
BIST 9716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi’ ne kadar yeterli?

    ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi’ ne kadar yeterli?

    Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın yeni düzenleme getirmeye hazırlandığı Gayrimenkul Sektörü yasa tasarısına yönelik sektör liderlerinden yapıcı eleştiriler gelmeye devam ediyor. ERA Gayrimenkul Türkiye Genel Müdürü Özhan Atalay, “Tasarıyla birlikte, sektörde birçok uluslararası firmanın çalışanlarına verdiği mesleki sertifikanın geçersiz olmaması ve emlak sektöründe kalifiye elemanların iş yapamaz hale gelmemesi için düzenlemelerin tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor” dedi.

     

    Gayrimenkul sektöründe kaliteli hizmet ve kalifiye eleman artışına destek olmayı amaçlayan tasarı ile ilgili açıklamalarda bulunan Atalay, gayrimenkul danışmanlığı yapan kişilerin emlak ve emlak yönetimine ilişkin ön lisans mezunu olmalarını, eğer değillerse “Mesleki Yeterlilik Belgesi” ne sahip olmaları gerektiğini mecbur tutuyor ancak anılan bu belgenin ne şekilde ve nasıl alınması gerektiği yönetmelikte belirtilmiş değil” diyor.

    Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan bulunan Atalay, düzenlemenin amacının iyi niyetli olsa da bazı eksik ve hatalar içerdiğini belirterek, “Mesleki Yeterlilik Belgesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı ve 5544 sayılı kanun ile düzenlenmiş Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından sınav ile veriliyor. Kurumun genel amacı, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışan kişilerin belirli kriterlere ve eğitimlere tabi olmasını sağlamak. Bu belge, özellikle; inşaat, enerji, metal, elektronik, otomotiv sektörlerine yönelik çeşitli meslekler için verilmekte olup, metal kesimcisi, iplik eğirme operatörü, tren makinisti, otomotiv saç kaynakçısı gibi çalışan için ciddi yaralanmalara sebebiyet verecek teknik mesleklerde geçerli. Gayrimenkul danışmanlığı, yaşamsal risk taşıyan işler arasında yer almadığı için gayrimenkul danışmanlarına verilecek mesleki yeterlilik belgesinin verilme şekli ve yetkili olan kurum tekrar gözden geçirilmelidir” dedi.

     

    Mesleki Yeterlilik Belgesi nasıl alınacak?

    Atalay, “Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), bazı belgelendirme kuruluşlarını yetkilendirecek. Sınav ve belgelendirme sürecinin tamamı, yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca yürütülecek. Bireyler sınav başvurularını belge almak istedikleri ulusal yeterliliklerde yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarına yapacaklar. Ulusal yeterliliklere göre yürütülen teorik ve performansa dayalı sınavlarda başarılı olan adaya Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Mesleki Yeterlilik Belgesi ve aynı format dahilinde taşınabilir cüzdan tipi MYK Mesleki Yeterlilik Kimlik Kartı düzenlenecek. İlginç olan diğer bir husus ise belge ücretinin İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacağı. Kanun, işçilere yönelik hazırlandığı için, anılan mesleklerde çalışan, ancak belge alması mecburi hale gelmiş işçilerin masrafını karşılamaya yönelik olarak hazırlanmış. Gayrimenkul danışmanlığı yapan kişiler ise bağımsız çalışan ve bu fon ile alakası olmayan kişiler olduğu için burada bir aksaklık yaşanacağını düşünüyoruz” dedi.

     

    Sektörde birçok profesyonel mağdur olacak

    Gayrimenkul piyasalarındaki bu yasal açığı çok uzun yıllardır doldurmuş olan yerli ve çok uluslu büyük marka ve firma var ve bu firmalar, kendi personellerine belirli eğitimlerden sonra, Mesleki Yeterlilik Belgesi benzeri Gayrimenkul Danışmanlığı Sertifikası veriyor. Bu eğitimleri tamamlamayanlar o markaların çatısı altında danışmanlık yapamamakta, marka ismini kullanamamakta ve ofis açamamaktalar. Yönetmelikte, sektörün yıllardır güven içerisinde ilerlemesini sağlamış firmalara hiç değinilmemektedir. Bu firmaların belirlenerek bugüne kadar vermiş oldukları sertifikalar geçici bir madde ile yeterlilik belgesi kabul edilmelidir, aksi takdirde sektörün uzmanları bir anda iş yapamaz duruma düşeceklerdir. Diğer bir husus ise sektörde uzun yıllardır bilen ERA gibi uluslararası veya yerli firmaların da mesleki yeterlilik belgesi verebilme konusunda yetkilendirilmelidir diyen Atalay, sisteme geçilmesi halinde sektörün birçok problemle karşı karşıya kalacağını sözlerine ekledi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.