Paper Eurasia 2025: Türk Kağıt Sektörünün uluslararası gücünü gözler önüne serdi

7–9 Mayıs 2025 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen Paper Eurasia 2025, kâğıt, oluklu mukavva, hijyenik kâğıt, kâğıt ambalaj ürünleri ve makineleri alanlarında sektörün önde gelen isimlerini bir araya getirdi. AGED Geri Dönüşüm Kâğıt Sanayicileri Derneği ve OMÜD Oluklu Mukavva Üreticileri Derneği’nin destekleriyle, PRİMİS EXPO organizatörlüğünde gerçekleşen fuar, uluslararası katılımcı ve ziyaretçileriyle dikkat çekti.
2024 yılında Haziran ayında Türkiye’de Kağıt Endüstrisinde ilk kez düzenlenen Paper Eurasia Fuarının elde ettiği başarı neticesinde katılımcı sayılarında elde edilen % 100’lük artış Fuarın 2 salona çıkmasını sağlarken, uluslararası katılım beklentilerin üzerinde oldu. 46 ülkeden katılımcı ve ziyaretçiler ağırlayan Fuarda, sektörün sorunları da masaya yatırıldı.
OMÜD Başkanı Abdullah Arslan; “İklim Kriziyle Mücadelede Herkes Sorumlu”
PAPER EURASİA Fuarının açılışında konuşan Oluklu Mukavva Sanayicileri Derneği (OMUD) Başkanı Abdullah Arslan, Dünya Ekonomik Forumu’nun Küresel Riskler Raporu’ndaki risklere dikkat çekti, sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm alanında daha hızlı adımlar atılması gerektiğinin altını çizdi. İklim kriziyle mücadelede herkesin sorumlu olduğunu hatırlatan Arslan sözlerini şöyle noktaladı: “Fabrikalarımızda ürettiğimiz oluklu mukavva ambalaj, sürdürülebilir bir ambalaj türü olduğundan hem karbon ayak izi hem de döngüsellik açısından avantajlı bir pozisyondayız. Bu avantajı kullanmak suretiyle gerek sektörümüz için daha fazla fırsat oluşturmak gerekse doğamızı ve iklimimizi korumak istiyoruz”.
AGED Başkanı Mahmut Ciğer ; “2030’da Türkiye’nin Yıllık Kağıt üretimi 10 Milyon Tona Ulaşacak”
Kağıt Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (AGED) Başkanı Mahmut Ciğer ise açılışta yaptığı konuşmada kağıtta geri dönüşümün önemine dikkat çekti. Ciğer, ‘‘Yıllık kağıt üretimimiz 2030’da 10 milyon tona ulaşacağını öngörüyoruz’’ dedi.
Sektör olarak istihdama ve katma değerli üretime ciddi katkı sağladıklarını vurgulayan Ciğer, özel sektörün yatırımlarıyla birlikte üretim kapasitesinin her geçen gün arttığını söyledi. Mahmut Ciğer, ‘‘Türkiye’de şuan 4 buçuk milyon ton kağıt üretim kapasitemiz mevcut. Türkiye’nin yıllık ihtiyacı 3 milyon ton. Geri kalan kısmını ihracat yapıyoruz. Sektörün toplam üretim kapasitesi yakın vadede yıllık 7 milyonu ve orta vadede 8 milyon tonu aşacak. 2030 yılında toplam kağıt üretim kapasitesinin yıllık 10 milyon tonu aşması bekleniyor’’ dedi.
Paper Eurasia fuarına ilişkin de konuşan Ciğer, Paper Eurasia’nın, ‘‘Kâğıt sanayiinin geleceğini ortaklaşa şekillendiren önemli bir platform. Önümüzdeki yıllarda bu fuar daha büyüyerek devam edecektir. Çünkü sektörümüzün 2030 itibarıyla 10 milyon tona ulaşacağını tahmin ediyoruz. Büyümeye devam edecek olan sektörümüz tarafından üretilen mamullerin başta Çin olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki pazarlara sunmak istiyoruz’’ sözlerini ifade etti.
Sektörel Büyüme %12 Arttı. Sektör, Ortadoğu ve Afrika pazarlarında güçlenerek büyürken, hedef Avrupa
Türkiye kâğıt endüstrisi, 2024 yılında ihracatını %12 oranında artırarak 1,4 milyar dolarlık bir hacme ulaştı. Bu büyüme, özellikle hijyenik kâğıt ve ambalaj ürünleri segmentlerinde yaşanan talep artışıyla desteklendi. Sektör, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika pazarlarında güçlenerek global rekabetteki yerini sağlamlaştırdı.
Primis Expo Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercüment Yıldızerler, konuyla ilgili şu bilgileri verdi : “EMEA bölgesindeki acente ağının yapmış olduğu Hosted Buyer pazarlama çalışmalarıyla Fuara 350’nin üzerinde Alım Heyeti davetli olarak getirdik. Ortadoğu başta olmak üzere, Afrika, Avrupa, Türki Cumhuriyetler, Uzak Doğu ve diğer ülkelerden ziyaretçi ve satın alma heyetlerinin fuara gösterdiği yoğun ilgi, ihracata yönelen Türkiye kâğıt endüstrisi için sektörel bilgi alışverişi, yeni iş bağlantıları sağlama ve iş birlikleri yapmak adına değerli bir fırsat sunmuştur”.
3 gün boyunca devam eden Paper Eurasia Fuarına 1.320’si yabancı olmak üzere toplam 8.850 ziyaretçi geldiğini belirten Yıldızerler; “ Fuarda 2 gün boyunca 4 ayrı oturum olarak düzenlenen seminerlere kağıt sektörü temsilcileri yoğun ilgi gösterdi. Fuarın açılışından sonra düzenlenen AGED, OMÜD, KASAD, SKSV ve OMKO Başkan ve Yönetim Kurulu Üyelerinin katıldığı Kağıt Sektörü Başkanlar Oturumunda Türk Kağıt Sektörü Yeni Yatırımlar ve Yol Haritası konuşuldu. Sonraki gün yaptığımız oturumda AGED Derneği ile Suudi Arabistan, Mısır, İran ve Çin Dernek Başkanlarının katılımıyla Stratejik İşbirliği ve Avrasya – Ortadoğu Kağıt Endüstrisi Sürdürülebilir Kalkınma Modelleri konulu çok verimli bir oturum gerçekleşti. Temizlik ve Hijyenik Kağıt sektörünün önemli temsilcilerinin yer aldığı diğer panelimizde bir ilk’e imza atıldı. Türk Temizlik Kağıdı Sektörünün Yeni Nesil Rekabete Hazırlığı, Yeşil Dönüşüm ve Akıllı Üretim stratejilerinin konuşulduğu seminere fuar katılımcıları ve ziyaretçileri çok ilgi gösterdi. Paper Eurasia 2025 Fuarının son panelinde Kağıt Sektörü Sürdürülebilirlik ve Risk Yönetimi ile ilgili uzmanları verdiği bilgiler faydalı bir etkileşim sağladı. Paper Eurasia 2026, 3. Kağıt, Oluklu Mukavva, Hijyenik Kağıt, Kağıt Ambalaj Ürünleri ve Makineleri Fuarı 06 -08 Mayıs 2026 tarihlerinde kendi rekorlarını yenileyerek İstanbul Fuar Merkezi Yeşilköy’de üçüncü kez düzenlenecek” dedi.
OMKO Başkan Yardımcısı Levent Öztekin ; “İhracatta büyüyoruz”
PAPER EURASIA açılışında konuşan OMKO Başkan Yardımcısı Levent Öztekin, sektörün üretim kapasitesinin artmasıyla birlikte ihracatta da beklentilerin üzerinde bir artış gerçekleştiğini kaydetti. Levent Öztekin, ihracatla ilgili şu bilgileri verdi : “Hedefimiz, ihracatı başta Avrupa olmak üzere arttırmak. Dünya genelinde, yeni pazarlar da yer almak için çalışmalarımıza devam ediyoruz”
Uluslararası Katılım ve İş Birlikleri Sağlandı. Önemli Anlaşmalar için İmzalar Atıldı
Fuarın açılışına Suudi Arabistan Kâğıt Endüstrisi MEPCO Başkanı Müh. Wadia Malibari, İran Kâğıt ve Karton Üreticileri Sendikası Başkanı Dr. Abolfazi Roghani Golpagyani, Mısır Baskı ve Ambalaj Sanayi Odası Başkanı Müh. Nadim Elias ve Çin Kâğıt ve Oluklu Mukavva Federasyonu Genel Sekreteri Edward Ju gibi önemli uluslararası temsilciler katıldı. Açılışta ayrıca AGED Geri Dönüşüm Kağıt Sanayicileri Derneği Başkanı Mahmut Ciğer, OMÜD Oluklu Mukavva Üreticileri Derneği Başkanı Abdullah Arslan ve SKSV Selülöz ve Kağıt Sanayicileri Yönetim Kurulu Üyesi Sevim Saral Kavruk hazır bulundu ve açılış konuşmalarını yaptılar.
Fuarda, Çin başta olmak üzere 20 civarında önemli işbirliklerine imza atıldığını anlatan Primis Expo Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercüment Yıldızerler; “Toplamda 200’e yakın firma ve 300 marka fuarda yer aldı; en büyük yabancı katılım 75 firmayla Çin’den gerçekleşti. Ayrıca Fransa, İtalya, Finlandiya, İran, Lübnan, Kore’den de firmalar Türkiye’deki distribütörleri ile fuara katılım yaptılar. 1 yıl boyunca yapılan uluslararası tanıtım çalışmaları neticesinde fuara başta Ortadoğu, Afrika, Türki Cumhuriyetler olmak üzere Avrupa’dan ziyaretçiler geldi” dedi.
PAPER Eurasia 2025’e yönelik rakamları da açıklayan Ercüment Yıldızerler, “Ortadoğu başta olmak üzere, Afrika, Avrupa, Türki Cumhuriyetler, Uzak Doğu ve diğer ülkelerden ziyaretçi ve satın alma heyetlerinin fuara gösterdiği yoğun ilgi, ihracata yönelen Türkiye kâğıt endüstrisi için sektörel bilgi alışverişi, yeni iş bağlantıları sağlama ve iş birlikleri imkanı sağladı” şeklinde konuştu.
Sektörel Paneller, Gelecek Vizyonunu Ortaya Koydu
Fuarda 2 gün boyunca 4 ayrı oturum olarak düzenlenen seminerlerde, Kağıt, Geri dönüşüm ve Temizlik Kağıdı Sektörünün Vizyonu belirlendi. Çin başta olmak üzere dünyada rekabetin çok güçlü olduğunun altını çizen konuşmacılar, Türk Kâğıt Sektörünün teknoloji ve üretimde sağladığı başarılar hakkında bilgi verdi.
Fuar kapsamında düzenlenen seminerlerde, AGED, OMÜD, KASAD, SKSV ve OAİB başkanlarının katılımıyla “Türk Kâğıt Sektörü Yeni Yatırımlar ve Yol Haritası” oturumu gerçekleştirildi. Ayrıca, AGED Derneği ile Suudi Arabistan, Mısır, İran ve Çin dernek başkanlarının katıldığı “Stratejik İşbirliği ve Avrasya–Ortadoğu Kâğıt Endüstrisi Sürdürülebilir Kalkınma Modelleri” paneli büyük ilgi gördü.
Temizlik ve Hijyenik Kağıt sektörünün önemli temsilcilerinin yer aldığı bir başka panelde ise, Türk Temizlik Kağıdı Sektörünün Yeni Nesil Rekabete Hazırlığı, Yeşil Dönüşüm ve Akıllı Üretim stratejileri konuşuldu. Fuar katılımcıları ve ziyaretçilerinin katıldıği seminerde, sektörün geleceği masaya yatırıldı. Paper Eurasia 2025 Fuarının son panelinde Kağıt Sektörü Sürdürülebilirlik ve Risk Yönetimi ile ilgili uzmanların verdiği bilgilere ev sahipliği yaparken, hem yerli hem yabancı ziyaretçiler, heyetler yoğun katılım gösterdi.
Gelecek Yılın Planları Açıklandı
Bu yılı yüksek katılımla, büyüyerek ve uluslararası iş birlikleriyle tamamlayan Paper Eurasia, 6–8 Mayıs 2026 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi Yeşilköy’de düzenlenecek üçüncü fuar için şimdiden hazırlıklara başladı. PRİMİS EXPO Uluslararası Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercüment Yıldızerler, fuarın uluslararası etkisini artırarak sektöre daha geniş iş birliği ve ihracat fırsatları sunmayı hedeflediğini açıkladı. Yıldızerler, “önümüzdeki yıl, 3 Hall’de olmak ve yurt dışı ülke katılımını 50’nin üzerine çıkarmak istiyoruz” dedi.