Popüler tatil bölgelerinde haftalık kiralamalarda ücretler 15.000 TL ile 330.000 TL arasında değişebiliyor

Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte tatil bölgelerindeki kiralık yazlık piyasasında hareketlilik başladı. Son dört yıldır yükselen fiyatlar gündemde önemli bir yer tutarken, bu yıl da fiyat aralıklarının geniş bir skalada değiştiğini gördüklerini açıklayan EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Zuhal Balsarı, popüler tatil bölgelerinde haftalık kiralamalarda fiyatların 15.000 TL’den başlayarak lüks villalarda 330.000 TL’ye kadar çıkabildiğini söyledi.
Pandemi sonrası dönemde tatil anlayışındaki değişiklikler, yazlık evlere olan ilgiyi artırdı. Kalabalık oteller yerine daha izole ve konforlu alanlar tercih edilirken, bu durum özellikle popüler tatil bölgelerinde erken rezervasyonlara olan talebi artırdı. Artan talep ve enflasyon gibi ekonomik faktörler, yazlık kiralarında yükselişe sebep olmaya devam ediyor.
EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Zuhal Balsarı, popüler tatil bölgelerini mercek altına aldı. Balsarı;
“2025 yılında yazlık kiralama fiyatlarında %40 ila %60 arasında artışlar gözlemlendi. Popüler tatil bölgelerinde haftalık kiralamalarda fiyatlar 15.000 TL’den başlayarak lüks villalarda 330.000 TL’ye kadar çıkabiliyor. Günlük kiralamalarda ise lüks segmentte 10.000 TL’ye kadar ulaşan fiyatlar görülürken, daha mütevazı seçeneklerde bu rakam 3.000 TL ile 6.000 TL arasında değişiyor.
Ege Bölgesi’ndeki Ayvalık, Alaçatı, Çeşme gibi geleneksel tatil noktaları hâlâ en çok tercih edilen yerler arasında. Ancak artan fiyatlar, tatilcileri Urla, Foça, Dikili, Seferihisar ve Gökçeada gibi daha sakin bölgelere yönlendiriyor. Bu bölgelerde de son yıllarda fiyat artışları gözlemlenmekle birlikte, hala popüler destinasyonlara kıyasla daha ulaşılabilir seçenekler sunuluyor. Dijital platformlar üzerinden yapılan kiralama işlemlerinin artışı, pazardaki dinamikleri değiştiren önemli bir faktör olmaya devam ediyor. Bu platformlar, tatilciler için daha fazla seçenek sunarken, ev sahiplerine de daha geniş bir kitleye ulaşma fırsatı veriyor. Yazlık kiralama piyasasının hareketliliğinin, yaz ayları yaklaştıkça daha da artması bekleniyor. Ancak ekonomik belirsizlikler ve yüksek fiyatlar, pazarın dinamiklerini etkilemeye devam edecek gibi görünüyor.” dedi.
Yunan Adalarına gösterilen ilgi ve yazlık eve getirilen kısıtlamaların kiralama fiyatlarına nasıl yansıdığını da değerlendiren Balsarı, “Yunan Adaları, Türk turistler arasında popülerliğini koruyor. Özellikle Rodos, Kos, Samos, Midilli ve Sakız Adaları’na yönelik vizesiz seyahat imkanı, bu ilgiyi artırmaktadır. Yunan Adaları’na olan ilgi ve yazlık evlere getirilen kısıtlamalar, Türkiye’deki yazlık ev kiralarının aşırı artışını bir miktar frenleyebilir. Özellikle premium bölgelerde fiyatların stabil kalması veya daha makul artışlar göstermesi beklenebilir. Yazlık evlere getirilen kiralama sürelerine veya kullanım amaçlarına yönelik düzenlemeler, kiralama pazarını doğrudan etkileyebilir. Günlük ve haftalık gibi kısa süreli kiralamalara getirilen kısıtlamalar, 1-3 ay gibi uzun dönemli kiralama talebini artırabilir. Bu durum, özellikle uzaktan çalışanlar için cazip hale gelebilir.” diyerek sözlerini bitirdi.