DOLAR 32,5866
EURO 34,8096
ALTIN 2509,901
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Selman Özgün: 2023’te 4 yeni proje hayata geçireceğiz

    Selman Özgün: 2023’te 4 yeni proje hayata geçireceğiz
    05.01.2023
    A+
    A-

    Selman Özgün, 2023’te yatırımlarını hız kesmeden sürdüreceklerini belirterek, Ankara ve Afyonkarahisar’da hayata geçirecekleri karma projelerin yanı sıra Antalya’da konut ve villaların yer aldığı iki ayrı proje başlatacaklarını söyledi. 

    Helmann Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün, yaptığı açıklamada, 2022’nin tüm dünya için iyi geçmediğini kaydederek, enerji ve emtia fiyatlarında artışlar yaşandığını, ülkelerin yüksek enflasyonla karşı karşıya kaldığını, tedarik zincirlerindeki sorunların sürdüğünü anlattı.

    OECD’ye göre bu yıla ilişkin küresel ekonomideki büyüme beklentisinin yüzde 2,2 olduğuna işaret eden Özgün, 2023’ün geçen yıldan daha kötü olacağını bildirdi.

    Özgün, küresel ticaretin daralması, büyümenin düşmesi ve enflasyonist ortamın sürmesinin beklendiğini kaydederek, Türkiye ekonomisinde de büyümenin yavaşlayacağını ancak yatırımların devam edeceğini vurguladı.

    “ÜRETİMİ ARTIRACAK TEŞVİKLER ŞART”

    Selman Özgün, gayrimenkul sektörünün 2022’yi nasıl geçirdiğine değinerek, geçen sene olumsuzluklara rağmen satış adetlerinde yüksek rakamın yakalandığını, yılın 1,35 milyon adedin üzerinde kapatılacağını bildirdi.

    Son yıllarda konut üretiminde ciddi bir düşüş yaşandığını, burada ana etkenlerin maliyet ve arsa fiyatlarındaki artış olduğunu dile getiren Özgün, bazı üreticilerin, yaşanan ekonomik dalgalanmalar nedeniyle projeye başlamaktan imtina edebildiğini anlattı.

    Özgün, bu yıl konut satış adetlerinde üretim azlığı nedeniyle düşüş olabileceğini kaydederek, ancak hayata geçirilen kampanyalar sayesinde sektöre hareket geleceğini bildirdi.

    Yıl genelinde minimum 1,2 milyon adet konut satışı beklediklerini aktaran Özgün, üretimi artıracak teşviklerin önemine işaret etti.

    “KREDİYE ERİŞİM KOLAYLAŞTIRILMALI”

    Selman Özgün, ülke ekonomisinde uygulanan düşük faiz oranlarının konut kredilerine de yansıması gerektiğini kaydederek, şu açıklamalarda bulundu:

    “Bu anlamda dün açıklanan kampanya çok önemli. Ancak bu kampanyadaki faiz oranlarının daha geniş kesime ulaştırılması gerekiyor. Öte yandan sadece faizlerin düşük olması yeterli değil. Krediye erişimin kolaylaştırılması da elzem. Ayrıca şu anda genellikle yüzde 70’i tamamlanmış inşaatlar için kredi veriliyor. Bu oran aşağı çekilirse hem tüketicilerin konuta ulaşımı hem de inşaatçıların üretimi sürdürmesi sağlanır. Tapu harç ve vergi oranlarının düşürülmesi ve kentsel dönüşümde teşviklerin artırılması da sektörü hareketlendirecektir.”

    “YATIRIMLARIMIZI 4 PROJEYLE SÜRDÜRECEĞİZ”

    Helmann Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün, Türkiye’de yıllık sıfır konut ihtiyacının minimum 800 bin olduğunu ancak bu rakamın son yıllarda 550 binlerde seyrettiğini belirterek, yeni proje üretiminin elzem olduğunu vurguladı.

    Özgün, 2023’te yeni yatırımlara ağırlık vereceklerini ve 4 ayrı projeyi hayata geçireceklerini kaydederek, şu açıklamalarda bulundu:

    “2023’te Ankara ve Afyonkarahisar’da karma projeler hayata geçireceğiz. Bunların yanı sıra Antalya’da konut ve villaların yer aldığı iki ayrı projemizi başlatacağız. Afyonkarahisar’da 107 bin metrekarelik alanda ticari alanların, AVM’lerin, akaryakıt istasyonlarının ve termal otellerin bulunduğu karma bir proje geliştirdik ve üretimine başladık. Bu projemizin yanında belirli sayıdaki nitelikli ve imarlı arsayı yatırımcılarımıza sunduk. Yoğun ilgi nedeniyle ön satışlarda yüzde 90 oranına ulaştık.”

    Selman Özgün, Ankara Beypazarı’nda sürdürülebilir bir kent inşa ettiklerini ifade ederek, şu bilgileri verdi:

    “350 bin metrekarelik alanda hayata geçirdiğimiz projemizde tarihi Beypazarı dokusuna uygun mimaride taş ve ahşap konutlar yer alacak. Ayrıca 1.000’den fazla nitelikli arsayı da yatırımcılar ile buluşturacağız. Ön satışlarımız ilk çeyrekte başlayacak. Yatay mimari ve sürdürülebilirliğin öne çıkacağı projemizin detaylarını kısa süre içerisinde paylaşacağız.”

    Özgün, Antalya’da da villa ve konutlardan oluşan iki ayrı projeyi hayata geçireceklerini sözlerine ekledi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.