DOLAR 32,382
EURO 35,0336
ALTIN 2326,918
BIST 9142,4
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Tamer Özyurt: Sektörümüzde yüksek satış performansı kronikleşti

    Tamer Özyurt: Sektörümüzde yüksek satış performansı kronikleşti
    15.09.2020
    A+
    A-

    TÜİK Ağustos 2020 istatistiklerin göre; Türkiye’de 2020 Ağustos ayında 170 bin 408 konut satıldı. Türkiye genelinde konut satışları 2020 Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %54,2 artarak 170 bin 408 oldu. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları 2020 Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %122,6 artarak 76 bin 19 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %44,6 olarak gerçekleşti.

    Konut satışları Ocak-Ağustos döneminde %42,6 arttı
    Ocak-Ağustos döneminde 1 milyon 24 bin 534 konut satışı gerçekleşerek, bir önceki yılın aynı dönemine göre %42,6 artış gösterdi. Ocak-Ağustos döneminde ipotekli konut satışı %263,7 artarak 473 bin 114, diğer satış türlerinde ise %6,3 azalarak 551 bin 420 oldu. Bu dönemde ilk defa satılan konutlar %11,2 artarak 317 bin 832 oldu. İkinci el konut satışları %63,3 artarak 706 bin 702 olarak gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %8,0 artarak 3 bin 893 oldu. Açıklanan TÜİK Ağustos 2020 satış istatistiklerinden yola çıkan Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt şu açıklamada bulundu:

    “Gayrimenkul ve inşaat sektörüne kazandırılan destek paketinin kazanımları sürüyor. Satışlarda hazirandan başlayan artış trendi, ağustosta yeni bir boyut kazandı. TÜİK’in açıkladığı ağustos rakamlara göre, satışlardaki yüzde 54.2’lik artış, yüksek satış performansının kronikleştiğini gösteriyor. Aynı tanımlamayı kredili satış oranı için de yapabiliriz. Satışlarda haziranda başlayan artış trendine paralel olarak kredili satışlarda rekor artış yaşanıyor. Açıklanan rakamlara göre, kredili satışlar, ağustos ayında yüzde 122.6 oranında artarak artış trendindeki yerini aldı. Çünkü hemen her kesimden yatırımcı, yükselişe geçen altın ve döviz fiyatları karşısında, sektörümüzü her zamanki gibi en çok güvendiği yatırım aracı olarak gördü. Destek paketinin sunduğu imkânları hangi koşulda olursa olsun değerlendirmek için harekete geçti. Sektörümüzde yatırımcı bereketi yaşadığımız tarihi bir dönemin içerisindeyiz. Ağustos ayı itibariyle yatırımcı profiline yabancı yatırımcı da katıldı. Yabancı yatırımcı, satın alma için gerekli fiziksel koşulların oluşmasıyla harekete geçti. Yabancı yatırımcı oranında ağustosta yüzde 8 ile yükseliş başladı. Kurdaki artış, uçuşların başlaması ve turizm sektöründeki hareketlilik, yabancı yatırımcı taleplerini satışa dönüştürdü. Konut geliştiriciler açısından son 3 aylık dönem, zorlu geçen 2 aylık dönemin yaralarının sarıldığı ve projelerin satışlarının tamamlanmaya başlandığı bir dönem oldu. Sektörümüzde sıkça tartışılan arz- talep dengesinde, ibre tersine döndü. Konut satışları, yılın ilk yarısında, bir önceki yılın aynı dönemine göre, 23,5’lik bir artış gösterdi. 2020 yılının ilk yarısında 226 bin adede ulaşan ipotekli konut satışında, 2019’un aynı dönemine göre yüzde 221’lik artış yaşandı. Stokların erime hızındaki artışın yılsonuna kadar devam edeceğini düşünürsek, yeni konut ihtiyacı kaçınılmaz bir hal alacak diyebiliriz. İçerisinde bulunduğumuz dönem, önümüzdeki 2 yıllık planların yapıldığı, ötelenen projelerin yeniden masaya yatırıldığı bir dönem olacak.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.