DOLAR 32,369
EURO 34,7971
ALTIN 2394,862
BIST 10261,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Tevfik Göksu: Kentsel dönüşümün başarıya ulaşmasının sonuncu ve en önemli ayağı ise toplumsal akıldır

    Tevfik Göksu: Kentsel dönüşümün başarıya ulaşmasının sonuncu ve en önemli ayağı ise toplumsal akıldır
    16.08.2023
    A+
    A-

    Kentsel dönüşüm, yalnızca mekânı ilgilendiren bir çalışma değil, aynı zamanda şehrin sosyal ve kültürel yönlerinin de dikkate alınmasını zorunlu kılan kapsamlı bir projedir. Bu özelliklerinden dolayı da yerel yöneticilerin en zor ve meşakkatli işlerinin başında gelmektedir.

    Büyük düşünür Farabî, şehri bütün uzuvları tamam olan ve mükemmel çalışan bir vücuda benzetmektedir. Eğer bu uzuvlardan biri veya birkaçı işlevini yerine getiremezse o zaman şehirde sorunlu alanlar ortaya çıkmakta ve bünyenin tamamına etki etmektedir. Yerel yönetimler de kentsel dönüşüm sürecini bu açıdan ele alıp, olumsuzluk doğuran yapıları dönüştürürken kentsel bütünlük içinde olumlu anlamda görevler ifa eden toplumsal bütünlüklerin korunmasına özen göstermelidirler.  Ayrıca mekânın hafızasının muhafaza edilerek kentsel belleğin gelecek nesillere aktarılması da önemli önceliklerden biri olmak zorundadır.

    Biliyoruz ki; bu meşakkatli kentsel dönüşüm süreci için mimarî-hukuk-ahlâk ilişkisini kurarak en uygun çözümü üretecek olanlar da yine bizleriz. Dayanıksız da olsa her konut ve her sokak peteğinde orada ikamet edenlerin hatıralarını saklamaktadır. Her semt sakinleri tarafından oluşturulmuş kültürel bir yapıdır. Bu sebeple kentsel dönüşüm süreci yönetilirken, mimari ve sosyolojik yapı, coğrafi ve topoğrafik şartlar, tarihi ve kültürel birikim, inanç değerleri ve yaşam anlayışı gibi birçok faktör göz önüne alınarak uygun çözümler üretilmelidir. Tüm bu zorlukları bilerek ve başladığımız kentsel dönüşüm çalışmalarında, Esenler halkının duyarlılığı, bizim gayretimiz ve devletimizin destekleriyle çok ciddi mesafe kat ettik.

    Öncelikle bir şehrin mimari ve sosyokültürel dönüşümünde takip edilecek yol haritasını çıkardık. Önceliklerimizi ve süreç içinde uymamız gereken değerleri belirledik. Kentsel dönüşümün başarılı bir şekilde devam etmesi, 3 temel ögenin/aklın birlikte çalışmasını zorunlu kılmaktaydı; devlet aklı, siyasi akıl ve toplumsal akıl.

    Devletimizin kentsel dönüşümdeki kararlılığı, hükümetimizin sağlam bir şekilde bu işe sahip çıkması, gerekli kanuni düzenlemeleri yapması ve bu işe dört elle sarılması işimizi kolaylaştıran birinci faktördü. Nitekim 5 Ekim 2012 tarihinde, Esenler’de Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı bir törenle ülkemiz genelinde bir kentsel dönüşüm seferberliği başlatılmıştı.

    İkinci faktör ise siyasi akıldır. Siyasi partilerin ortak akılda buluşarak bir irade ortaya koyması ve bu işi siyaset üstü tutması önemlidir. Siyasilerin, bu çalışmayı tüm siyasi mülahazaların ötesinde milli bir proje olarak algılayıp yaklaşım benimsemeleri hem kendileri hem de toplum için yararlı olacaktır.

    Kentsel dönüşümün başarıya ulaşmasının sonuncu ve en önemli ayağı ise toplumsal akıldır. Hiçbir büyük proje, kamuoyunun desteği olmadan gerçekleştirilemez. Toplumsal aklın oluşması için de, 3 paydaşın yani yerel yönetimler, halk ve medyanın birlikte hareket etmesi gerekmektedir. Bu sebeple kentsel dönüşümü milli bir mesele olarak ele almalı ve siyaset üstü bir konu olarak görmeliyiz.

    Bizler, deprem gerçeği ve kentsel dönüşümle ilgili tüm aşamaları milli sorumluluk bilinciyle ve ülkemizi güvenli yarınlara taşımanın hedefiyle çalıştık. Bu süreçte depreme karşı güvenli konut üretme ihtiyacıyla başlattığımız dönüşüm çalışmalarında çeşitli mülkiyet problemleri sebebiyle karşılaştığımız engeller bizi yıldırmadı. Gece-gündüz doğruyu anlatmak ve vatandaşımızı gerçeklerle yüzleştirmek için kapı kapı dolaştık. Kentsel dönüşüm için kamuoyu oluşturma çalışmalarımız sırasında yüzde 30’larda olan ‘evet’, zaman içinde yüzde 100’lere çıktı.

    Bugün gelinen noktada Esenler’de ile yapılan ve projeleri devam eden konut sayısı 60 bini buldu. Kentsel dönüşüm projelerinin uygulandığı tüm mahallelerde, hafta sonları da açık olan ‘Kentsel Dönüşüm Ofisleri’ kurduk. Buradaki uzmanlarımız 7/24 saat doğru iletişim, şeffaflık ve samimiyetle vatandaşımızın tüm sorularını cevapladı. Elbette bu noktaya gelişimiz iyi bir bilgilendirme süreci ve sorulara verilen gerçekçi cevaplar ile oldu.

    6 Şubat depremi ile bir kez daha en acı şekilde karşımıza çıkan güvenli konut sorununu ve bu sorunun çözümü olan kentsel dönüşüm yerel yöneticiler için en önemli faaliyetlerden olmak zorundadır.  Bundan dolayıdır ki can güvenliği ve hayat kurtarma meselesine dönüşen kentsel dönüşümde milli seferberlik halinde üstümüze düşen görevi yapmalıyız. Bizim önceliğimiz can güvenliği, insanımızın sağlığıdır. Güvenle ve sağlıcakla kalın.

    Tevfik Göksu

    Esenler Belediye Başkanı

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.