DOLAR 32,3372
EURO 34,8569
ALTIN 2388,026
BIST 10276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Türkiye İMSAD: İç pazar gerilemede, ihracat artışta

    Türkiye İMSAD: İç pazar gerilemede, ihracat artışta
    19.11.2018
    A+
    A-

    Türkiye İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, Ekim ayında bir önceki aya göre 1,86 puan gerileyerek 85,63 seviyesinde gerçekleşti. İnşaat sektöründe yaşanan talep ve finansman sorunları inşaat malzemeleri sanayisini daha çok etkilemeye başladı. Buna bağlı olarak inşaat malzemeleri sanayi faaliyetlerinde, iç pazar kaynaklı olarak gerileme sürdü. Mali piyasalardaki göreceli iyileşmeye rağmen güven ve beklentilerde de zayıflama devam etti. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurtiçi siparişlerde düşüş sürerken, ihracat siparişlerinde Ekim ayında yine artış yaşandı.

    Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli olarak yayınlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’nin Ekim 2018 sonuçları açıklandı. Ekim ayında 85,63 puan olarak gerçekleşen Bileşik Endeks raporunda, önümüzdeki aylara ilişkin güven ve beklentilerdeki gerilemenin, inşaat malzemeleri sanayisinde küçülme yaşanabileceği endişesini artırdığı belirtildi. Endeksteki iyileşmenin, inşaat sektöründe sağlanacak normalleşmeye, giderek bağımlı hale geldiği ifade edildi. Bileşik Endeks’te şu bilgiler yer aldı:

    İhracat dışındaki faaliyetlerde gerileme yaşandı

    İnşaat malzemeleri sanayisinde faaliyetler, mali göstergelerdeki iyileşmeye rağmen Ekim ayında gerilemeye devam etti. Faaliyetlerde üç ayda hissedilir bir gerileme oluştu. Ekim ayındaki gerilemede inşaat sektöründeki talep yetersizliği ve finansman sıkıntıları belirleyici oldu. Faaliyet Endeksi Ekim ayında bir önceki aya göre 1,8 puan düştü. İhracat hariç diğer faaliyetlerde gerilemeler ortaya çıktı. Yurtiçi satışlar Ekim ayında belirgin ölçüde geriledi. Üretimde de gerileme devam etti. Cirolar Ekim ayında özellikle iç satışlardaki düşüşe paralel olarak zayıf kaldı. Yurtdışı satış fiyatlarında ise bu kez sınırlı bir gerileme yaşandı. Gerileme, inşaat sektöründe yaşanan durgunluktan ve inşaat firmalarının yaşadıkları sıkıntılardan kaynaklandı. Yurtdışı satış fiyatlarında ise gerileme bu kez yavaşlayarak devam eti.

    Güven Endeksi, yaşanan gelişmelere daha duyarlı hale geldi

    Güven Endeksi’nde yaşanan gerileme, Ekim ayında da devam etti. Güven Endeksi’ndeki gerilemede bu kez daha çok inşaat sektöründe yaşanan sıkıntılar ve gelişmeler etkili oldu. Ekonomide yaşanan panik havasının sona ermesine rağmen ekonomiye olan güven kaybı devam etti. Ekim ayında faaliyetlerde gerilemenin sürmesi de güveni olumsuz etkiledi. Güven seviyesi bir önceki aya göre 1,3 puan düştü. Ekim ayında güven seviyesi 15,2 puan fark ile geçen yılın Ekim ayı güven seviyesinin de çok altında kaldı. Türkiye ekonomisi, inşaat sektörü ve inşaat malzemeleri sanayisine ilişkin güven kaybı da Ekim ayında sürdü. Ayrıca yurtiçi pazarlarda da güven kaybı gerçekleşti. İhracat pazarlarında ise güven Ekim ayında artışına devam etti. Güven Endeksi’nin hassasiyeti inşaat sektörüne bağlı olmaya başladı. Bu nedenle güven seviyelerinde iyileşme için inşaat sektöründe iyileştirici ve güven artırıcı ilave adımlara ihtiyaç duyulduğu görüldü.

    Yurtiçi siparişler düşerken ihracat siparişleri artıyor

    Ekim ayında İnşaat Malzemeleri Sanayisi Beklenti Endeksi’nde yaşanan gerileme, yavaşlayarak dördüncü ayına taşındı. Faaliyetlerdeki daralmanın sürmesi ve güven kaybı, beklentileri olumsuz etkilemeye devam etti. Mali piyasalarda sağlanan göreceli istikrara rağmen beklentiler bu kez inşaat sektörüne ilişkin endişeler nedeniyle geriledi. Beklentiler son beş yılın en düşük seviyesine indi.

    Beklenti Endeksi Ekim ayında bir önceki aya göre 2,4 puan düştü. Böylece son yedi ayda beklentilerde toplam 16,5 puan gerileme yaşandı. Bu gerileme ile birlikte Ekim ayı beklenti seviyesi geçen yılın aynı döneminin beklenti seviyesinin 14,8 puan altına indi. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurtiçi siparişlerde düşüş devam etti. İhracat siparişlerinde ise Ekim ayında yine artış yaşandı. Önümüzdeki üç ayın üretim, yatırım ve istihdam beklentileri ise kuvvetli şekilde gerileme göstermeye devam etti.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.