DOLAR 32,4999
EURO 34,5753
ALTIN 2500,266
BIST 9548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Türkiye’ye sıfır vergi uygulayan Güney Kore’de hedef ilk üçe girmek

    Türkiye’ye sıfır vergi uygulayan Güney Kore’de hedef ilk üçe girmek
    31.10.2019
    A+
    A-

    2 milyar dolarlık doğal taş ticaret hacmini arttırmak için 17 farklı ülkeye ticaret heyeti düzenleyen İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB), bu kez Asya’nın büyüyen ekonomisi Güney Kore’ye gitti. Güney Kore’ye 2018 yılında 5 milyon dolarlık doğal taş ihraç ettiklerini söyleyen İMİB Başkanı Aydın Dinçer, Türkiye’ye sıfır vergi uygulayan ülkenin ithalat listesinde ilk üçte yer almayı hedeflediklerini kaydetti.

    Türk doğal taşını dünyanın farklı noktalarına ulaştırmak için yoğun çaba harcayan İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB), sektörel ticaret heyeti organizasyonları düzenlemeye devam ediyor.

    Son dönemde 17 ülkeye ticaret heyeti organizasyonu UR-GE gerçekleştiren İMİB, son olarak Güney Kore’ye gitti. Endonezya, Malezya, Hindistan, Çin, Kanada, Nijerya, Güney Afrika, İngiltere, Amerika, Arjantin, Şili, BAE, Vietnam- Tayvan, Meksika ve Brezilya’dan sonra Güney Kore’ye düzenlenen organizasyon Seul kentine gerçekleşti. Türkiye’nin en önemli doğal taş ve mermer üreticisi durumunda bulunan 17 firma ve 25 firma temsilcisi önemli iş birliklerine imza attı.

    Hedef ithalat listesinde ilk 3’e girmek

    2018 yılı verilerine göre Güney Kore’nin Türkiye’den 4.902.000 milyon dolarlık doğal taş ithalatı gerçekleştirdiğini dile getiren İMİB Başkanı Aydın Dinçer, ülkenin doğal taş ithalat listesinde sekizinci sırada bulunduğumuzu ifade etti. Hedefin kademeli olarak yükselerek ilk üçe girmek olduğunu kaydeden Dinçer, Güney Kore’ye en çok ihraç edilen ürünler hakkında da bilgi vererek şunları kaydetti: “2018 yılına göre Güney Kore Doğal Taş ithalatının %98,8’ini işlenmiş doğal taş ürünleri oluşturuyor, bizim bu ülkeye mevcut ihracatımızın neredeyse tamamı da işlenmiş mermer-traverten ürünlerinden oluşuyor.”

    Türkiye’ye vergi uygulanmıyor

    Türkiye’nin, 2018 yılında toplam 1,91 milyar dolarlık doğal taş ihracatının yüzde 0,23’ünü Güney Kore’ye gerçekleştirdiğini aktaran İMİB Başkanı  Dinçer,Güney Kore, en büyük ithalat partneri olan Çin’e yüzde 4,8 ila yüzde 8 arasında gümrük vergisi uygularken Türkiye-Güney Kore Serbest Ticaret Anlaşması sayesinde Türkiye’ye uygulanan vergi yüzde 0’dır. Bu durum bizim ihracat hedeflerimizi önemli ölçüde etkiliyor. Dolayısıyla Türk Doğal Taş sektörü temsilcileri, bir an önce bölgeye ihracata başlamalı ve mevcut ihracatlarını arttırma çalışmaları yapmalıdır. Biz İMİB olarak mevcut pazarlarımızı koruyarak yeni pazarlara ulaşmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Gerçekleştirdiğimiz sektörel ticaret heyetleriyle adım atmadığımız, gitmediğimiz ülke bırakmamayı hedefliyoruz. Geçtiğimiz dönemde Çin, Hindistan ve İngiltere gibi önemli pazarlara ikişer defa heyet düzenledik. Önümüzdeki günlerde ABD, Avustralya, Kuveyt, Katar, Irak, Fas, Tunus, Suudi Arabistan, Rusya Federasyonu ve daha başka ülkelere ticaret heyetleri düzenleyeceğiz.  Amacımız Türk doğal taşını bütün dünyada kullanır hale getirmek” dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.