DOLAR 32,3274
EURO 35,0816
ALTIN 2292,229
BIST 8979,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Zeki Akbal: İstanbul’u dünya metropolleri arasına sokacak projeyi kısa sürede tamamlayacağız

    Zeki Akbal: İstanbul’u dünya metropolleri arasına sokacak projeyi kısa sürede tamamlayacağız
    29.12.2022
    A+
    A-

    Markalı konut segmentinde özellikle son dönemde dünyanın ilgi odağı hâline gelen İstanbul’a değer katacak yeni bir proje hayat buluyor. Fuzul Yapı, Beşiktaş Barbaros Bulvarı üzerinde geliştirdiği Barbaros48 projesi ile 48 seçkin aileye kendini “özel” hissettirecek.

    Markalı konut sektörünün deneyimli oyuncularından Fuzul Yapı’nın İstanbul’a değer katacak imza projesi Barbaros48 için ön satış başladı. Emlak Konut GYO güvencesiyle ve hasılat paylaşımı modeliyle geliştirilecek olan Barbaros48 projesi, Asya ve Avrupa’yı aynı pencereden izleme imkânı sunacak panoramik özelliği ile dikkat çekiyor. Fuzul Tasarruf Finansman AŞ’nin Zircirlikuyu’daki Genel Müdürlüğü’nde Barbaros48 Tanışma Ofisi’ni açan Fuzul Yapı, projeyi 24 ayda tamamlamayı hedefliyor. Asya’dan Avrupa’ya 180 derece Boğaz hattını görebilecek bir açı ile inşa edilecek projede, kat yükseklikleri 4,5 metre olarak tasarlandı. Projenin mimarisini Mental Design Works’un tasarladığı projenin iç mimarı ise KY Mimarlık’tan Koray Yavuzer. Ofis-AVM gibi alanların yer almayacağı, sadece rezidans olarak planlanan projede, daire büyüklükleri 100 metrekare ile 350 metrekare arasında değişiyor. 3’üncü kattan itibaren panoramik Boğaz ve Tarihî Yarımada manzarasına hâkim projede, fiyatlar ortalama 10 bin dolardan başlıyor. 2+1 daireler için iki, 3+1’ler için üç, 4+1’ler için dört, misafirler için ise ayrı otopark planlanan projenin en üst katında da sonsuzluk havuzu yer alıyor.

    Sosyal alanları ile birlikte özel bir yaşam imkânı sunacak proje hakkında değerlendirmelerde bulunan Fuzul Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeki Akbal, İstanbul’un hak ettiği, iki kıtaya layık, değerini taşıyan, “Boğaz’ın gerçek hâkimi” bir proje inşa etmek istediklerini vurguladı. Bu sebeple satış için agresif bir politika gütmeyeceklerini, proje ile ilgili bilgi almak isteyenler için tanışma ofisi kurguladıklarını anlatan Akbal, “Lüks emlak yatırımcıları; yatırımlarını prim sağlayan, güvenli olan ve ‘gelişen’ büyük merkezlere kaydırıyor. Bunun en önemli sebebi ise pandemi sonrası paranın çok pahalı hâle gelmesi. Bu sebeple Avrupa’nın merkezinde lüks konut için metrekaresine 20-30 bin euro ödemek istemeyen yatırımcı, gelecekteki prim değeri daha yüksek olan İstanbul, Dubai gibi merkezlere yöneliyor. Bunun en önemli sebebi, Avrupa ve Amerika merkezli metropollerin primini tamamlamış şehirler olmaları. Mesela şehirlerin banliyöleri dahil genel ortalama apartman dairesi metrekare fiyatı Cenevre’de 15 bin 260 euro, Zürih’te 13 bin 880 euro, Londra’da 13 bin 750 Euro, Münih ve Paris’te ise 10 bin euro üzeriyken bu rakam İstanbul geneli ortalamada 26 bin TL. Başka bir ifadeyle bin 320 euro. Arada Avrupa merkezlerine kıyasla altı kattan fazla fark var. Bu rakamlar lüks konutta ise Avrupa merkezinde ve Amerika’da 30-40 bin euro’ların üzerinde. Yerli ve yabancı lüks konut alıcıları, İstanbul’daki prim potansiyelini ‘net’ görüyorlar. Biz de Barbaros48 projemizle bu oturumluk lüks proje arayışına bir cevap vermek istedik ve şehrimizin değerini yukarı taşıyacak özel bir proje tasarladık. Projemizin yatırım değeri 2 milyar lira seviyesinde.” açıklamasında bulundu. “Bir gün mutlaka İstanbul’da da ‘kıymetli’ konut projelerinin metrekare fiyatının 30-40 bin euro’ların üzerinde olacağının altını çizen Zeki Akbal, “İstanbul’un bu seviyelere ulaşabilmesi için sektör oyuncusu olarak biz elimizi taşın altına koyuyoruz.” dedi. Türkiye’de edindikleri know how’ı Avrupa’ya da taşımaya hazırlandıklarını kaydeden Zeki Akbal, “Almanya’da özellikle Frankfurt çevresinde arsa ve proje geliştirmek için görüşmelerimizi sürdürüyoruz.” dedi.

    “Dünyada konut satışları, Türkiye’nin aksine düşüşte

    Fuzul Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeki Akbal, sektöre yönelik değerlendirmede de bulundu. Türkiye’de 11 ayda 1,3 milyona yakın konut satışı olduğunu hatırlatan Akbal, “Geçen seneye kıyasla yüzde 1 yukarıdayız. Ancak bu senenin tamamında Çin’de konut satışlarında yüzde 30 düşme bekleniyor. İlk altı aylık resmî verilere baktığımızda ise Amerika’da yüzde 7, Kanada’da yüzde 19, İngiltere’de yüzde 23, Hollanda’da yüzde 25’e yakın düşüş var. Öyle ki Hollanda’da başlayan ‘ev fiyatlarının artık ulaşılmaz olduğu algısı’ Avrupa’ya da yayılıyor. Özetle prim yapmayacağını düşündüğü projeye kimse yatırım yapmıyor.” dedi. İngiliz araştırma şirketi Knight Frank’ın yeni raporunda lüks konut yatırımlarının bu sebeple gelişmekte olan önemli şehir merkezlerine kaydığı vurgusu yapıldığını hatırlatan Akbal, “Ayrıca yine Knight Frank’ın araştırmasına göre değerlenen şehirler endeksinde yüzde 184,9 ile İstanbul ilk sırada. İlginç bir bilgi de Ankara (%165,4) ve İzmir’de (%150,9) ikinci ve üçüncü sırayı paylaşıyor. Metrekare satış fiyatının 15 bin euro’nun üstünde olduğu Cenevre’nin değerlenme oranı ise yüzde 8 seviyesinde! Bu oran Londra’da yüzde 6, Milan’da yüzde 5! Artık özetle hem global hem yerli nitelikli gayrimenkul yatırımcısı için prim İstanbul’da, Ankara’da, İzmir’de.” şeklinde konuştu.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.