DOLAR 32,584
EURO 35,0328
ALTIN 2461,207
BIST 9890,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    İşsizlik üniversiteli kadınlarda erkeklere kıyasla 1.6 kat daha fazla

    İşsizlik üniversiteli kadınlarda erkeklere kıyasla 1.6 kat daha fazla
    05.03.2019
    A+
    A-

    8 Mart Dünya Kadınlar Günü‘nün ardında kadınların yoğun emeği ve mücadelesi olduğunu ifade eden BinYaprak Kurucusu Melek Pulatkonak, kadınların çalışma hayatında daha fazla yer alması için çalışan dijital kız kardeşlik platformu olarak sadece kadınlardan değil, erkeklerden de yoğun destek aldıklarını belirtti.

    Üniversitede kadın/erkek mezun farkı 782.162 kişi

    Yakın gelecekte iş hayatına atılacak genç kadın kuşağının istihdama katılımı için üniversite düzeyinde eğitim gören genç kadınlara bakmak gerektiğini kaydeden Pulatkonak, şunları belirtti: “Üniversite mezunu kadın sayısı ile üniversite mezunu erkek sayısı arasındaki makas her yıl 782.162 kişi açılıyor. Üniversitelerden mezun olan erkeklerin sayısı kadınlardan %8 daha fazla. Bununla birlikte, üniversite mezunu kadınlar işgücüne üniversite mezunu erkeklere göre %13 oranında daha az katılıyor. Erkek işgücüne katılım oranı %86 iken, kadın işgücüne katılım oranı %73 oranında kalıyor.“

    İstihdam şansı erkeklerde 1.3 kat daha fazla

    Üniversite mezunu erkeklerin istihdam edilme şansının üniversite mezunu kadınlara göre 1.3 kat daha fazla olduğunu ifade eden Pulatkonak, oranın erkeklerde %77.8, kadınlarda %60.2 olduğunu vurguladı. Eğitimin istihdam açısından öneminin altını çizen Pulatkonak, üniversite mezunu kadının lise mezunu kadının iki katı, orta öğretim mezunu kadının ise üç katı daha fazla istihdamda yer aldığını belirtti. 2018 verileriyle lise ve dengi mesleki okuldan mezun olan kadınların istihdama katılma oranının %34.6 olduğunu ifade eden Pulatkonak, bu oranın genel lise mezunlarında %26, ortaokul ve dengi mesleki ortaokul mezunlarında %18.2, ilköğretim mezunlarında %28.7, ilkokul mezunlarında %27.6, okuma yazma bilen fakat bir okul bitirmeyen kadınlarda %18.1, okuma yazma bilmeyen kadınlarda ise %14.9 olarak gerçekleştiğini kaydetti.

    İşsizlik üniversiteli kadınlarda %17.4

    Üniversite mezunu kadınlar arasındaki işsizliğin, üniversite mezunu erkekler arasındaki işsizlikten 1.6 kat daha fazla olduğunu dile getiren Pulatkonak, bu oran erkeklerde %9.9 iken, kadınlarda %17.4 düzeyine yükseldiğini vurguladı. Öte yandan, üniversite mezunu kadınların üniversite mezunu erkeklere göre %22 daha az maaş aldığını belirten Pulatkonak, yükseköğrenim mezunlarının yıllık brüt maaşlarına bakıldığında erkeklerin kazancı 55.663 TL iken, bu meblağın kadınlarda 45.483 TL olduğunun altını çizdi.

    İşte eşitlik için daha fazla rol model, network ve seçim özgürlüğü

    Pulatkonak, “İşte kadınlara eşit fırsatları sağlayabilmek için daha çok çalışan kadın rol modele ihtiyacımız var. Çalışan kadınlar iş ve yaşam seçimlerini nasıl yaptıklarını daha fazla paylaştıkça, bizler farklı alternatifler yaratabilmek için daha fazla network sağladıkça, seçim olanaklarımızın zenginleştiğini görüyor ve bunu sloganlaştırarak ‘O yaparsa ben de yaparım‘ diyoruz. BinYaprak’ta aslında her gün Kadınlar Günü. Her gün çalışma hayatına ilişkin farklı hikayeleri paylaşıyor, ilham veren kadınlar ve bizi destekleyen erkekler videolar, makaleler ve canlı yayınlarla destek sağlıyor. 10 bin üyemizin %15‘i erkeklerden oluşuyor. Biliyoruz ki, işte eşitlik yolculuğunda yan yana ve birlikteyiz. Dünya Kadınlar Günümüz kutlu olsun” dedi.

     

     

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.