DOLAR 32,5346
EURO 34,8857
ALTIN 2433,163
BIST 9645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Sıfır Atık Tanıtım Toplantısı gerçekleştirildi

    Sıfır Atık Tanıtım Toplantısı gerçekleştirildi
    30.09.2017
    A+
    A-
    Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan “Sıfır Atık Projesi” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde tanıtıldı.
    Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen tanıtım toplantısına Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki de katıldı.
    Törende bir konuşma yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki;  Günümüzde insanoğlunu ve tüm dünyayı meşgul eden bir kavram o da çevre kavramı. Geçtiğimiz yıl itibari ile çevre ile ilgili dünyada yapılan toplantı sayısı on iki idi. Çevrenin korunması çevre bilincinin yükseltilmesiyle ilgili tüm insanlar artık teyakkuz halindeler.  Önceleri çok az üretip çok az tüketen insanlarken dünyayı az kirletirken özellikle sanayi devriminden sonra çok üretmeye başladık. Çok üretince çok tüketmeye başladık ve çevreyi de tahrip etmeye başladık.  İnsanların büyükşehirlerde toplanmaya ve göçler neticesinde oluşan devasa insan grupları tükettikleri ve atıkları tabiata verdiklerinde tabiatta müthiş tahripkâr bir ortam olmaya başladı” dedi.
     Konuşmasında toprak seviyesinde ısının bir derece arttığını anımsatan Bakan Özhaseki bu ısının üçe, dörde çıktığında dünyanın yaşanmaz bir gezegen olacağına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı; “Bu felaketten kurtulmak için bizim dışarıya attığımız atıkları böyle projelerle değerlendirip tabiatı tahrip etmemek gibi büyük bir sorumluluğumuz var”
    “ÇEVRE BİZE EMANET”
    Çevre ve şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki çevrenin kendilerine bir emanet olduğuna değinerek şunları söyledi; “Kadim medeniyetimizde emanet kavramı var. Aslında zaman bize bir emanet, canlarımız bize emanet, ama emanetin en başında çevre de bize emanet olsa gerek. Çevreyi emanet olarak görüp ona uygun davranmamız icap ediyor. Bugün medeni geçinen ülkeler çevre konusunda üzerine düşen görevleri yapmazlarken hiçte kendilerine toz kondurmuyorlar. Dünya kirleten ülkeler sıralamasında Çin ve Hindistan dünyayı yüzde elli kirleten ülke olarak önümüze çıkıyor. Sonrasında Amerika Birleşik Devletleri var. Kirletme oranı yüzde on beş. AB ülkeleri var. Kirletme oranı yüzde on beş.  Türkiye’nin kirletme oranı ise 0,7”
    15 yıllık AK Parti iktidarında çevre ile ilgili çok yatırımlar yapıldığını ve bu yatırımların fazlasıyla tanıtımının yapılmadığından yakınan Bakan Özhaseki yapılan çevre yatırımları ile ilgili rakamları davetlilerle paylaşarak şu bilgileri verdi; “ Birincisi 2000’li yılların başında, 2003 yılında atık su arıtma tesisleri nüfusun sadece yüzde 35’ine hitap ederken şimdi nüfusumuzun yüzde seksen birinin kullanmış olduğu kirli suların dışarıya çıktığında hepsini atık su arıtma tesislerinde topluyoruz ve bunları temiz su olarak tabiata veriyoruz. Katı atıkların ayrıştırılması ile ilgili nüfusumuzun sadece yüzde on beşine hitap eden tesislerimiz varken şimdi nüfusumuzun yüzde altmış ikisine hitap eden tesislerimiz var.  Hava kalitesi izleme hizmeti ağı bakımından eskiden neredeyse birkaç yerde istasyon varken şimdi seksen bir ilimizde 253 yerde 24 saat tüm ülkemizde ki hava kalitesini izliyoruz. Gemi atık alım hizmetlerinde eskiden hiç tesisimiz yokken şimdi 277 limanımızda atık alım tesislerimiz var. Aynı şekilde deniz kirliliği önleme amaçlı tam 276 yerde tesis bulunuyor. Gürültü haritaları çıkartıyoruz. 2019’a kadar Türkiye’nin her bir köşesinde ki haritaları çıkarmış olacağız. Aynı zamanda bakanlık olarak kirletici vasfı yüksek olan 267 tesisin 606 bacasını yedi yirmi dört takip etmeye devam ediyoruz.  Mavi Bayraklı plaj sayımızı 454’e çıktı. Sayı bakımından dünya ikincisiyiz şuan”
    Bütün bu çalışmalar tüm dünya tarafından takip ediliyor ve görülüyor diyen Bakan Özhaseki;  “Bu çalışmalarımız neticesinde 2012, 2014, 2016 yılında ozon tabakasını koruma onur madalyasını Türkiye almıştır” dedi.
    Bakan Özhaseki konuşmasını projenin ilk uygulamasının başlamış olduğu Çevre ve Şehircilik Ana Hizmet binasında ayrıştırılan ve ekonomiye kazandırılan atıklarla ile ilgili bilgi vererek sonlandırdı.
    Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki; “Dört aylık çalışmalarda 45 ton kağıdı ayrıştırmış olduk. Aynı zamanda 11 ton plastik 2,5 ton cam, bir ton metal ve altmış ton da değerlendirilebilir atık ayrıştırmış olduk.  Sadece kağıttan elde ettiğimiz karımız şu; 766 tane ağacı kesilmekten kurtarmış olduk.  Sekiz ton sera gazı salınımını azalttık.  165 varil petrol kullanımını engelledi ve dört tonda cevher kullanımını da engellemiş olduk” dedi.
     “TABİATI BEKÇİYLE DEĞİL BİLİNÇLE KORUYACAĞIZ”
    Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan tanıtım toplantısında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ise, Sıfır Atık projesinin yaygınlaştırılmasında kararlılık vurgusu yaptı.  Kamu kurumlarında uygulanmaya başlanan ve tüm Türkiye’de yaygınlaşması amaçlanan sıfır atık projesinin sadece bir çevre duyarlılığı çalışması olmadığını aynı zamanda insanlığın geleceği adına bir sorumluluk vazifesi olduğunu dile getiren Erdoğan, “Bize emanet edilen tabiatın gelecek nesillere devredebilmek boynumuzun borcudur. Kimyasalların çevremizi kuşattığı, doğallığın nostaljik bir nesne haline geldiği günümüzde insanoğlunun attığı her adım yer kürenin dengesini bozmakta. Atıklar toprağı suyu ve havayı tüm canlılara zarar veriyor. Dünya Bankası raporlarına göre yılda 1.3 milyar ton evsel atık miktarının 2025 yılında 2.2 milyar tona ulaşması beklenmekte. Üretim için harcadığımız çaba kadar tükettiklerimizin oluşturduğu atıkları bertaraf etmek için uğraşıyoruz. Çevre yönetimi tüm dünyanın en büyük sorunu haline gelmiştir. Sürdürülebilir kalkınma ancak atıkların kontrolüyle mümkündür. Zira atıklar kılık değiştirmiş enerji kaynaklarıdır. Tüketimi üretime dönüştürmeliyiz. Bu konuda bireysel bilinç kadar kurumsal kararlılık da oldukça önemlidir. Sıfır atık kültürünü yaygınlaştıralım. Bizlerin gayreti tonlarca atığı ekonomiye kazandıracaktır. Sıfır atık farkındalığı dalga dalga evlere de yaygınlaşmalı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde biz bu çalışmayı etkin bir şekilde başlattık. Çevre ve şehircilik Bakanlığı öncülüğünde bir sistem kurduk. Tabiatı bekçilerle değil inşallah bilinçle koruyacağız.
    Toplantı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan Bakan Özhaseki’ye plaket takdim ederken, Bakan Özhaseki ise Neşe Özhaseki ile birlikte Emine Erdoğan’a atıkların geri dönüşümünden yapılan özel bir hediye verdi.
    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.