DOLAR 32,5043
EURO 34,7518
ALTIN 2489,252
BIST 9524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Türkiye Konut Stoklarının yüzde 50’si Marmara Bölgesi ve çevresinde yer alıyor.

    Türkiye Konut Stoklarının yüzde 50’si Marmara Bölgesi ve çevresinde yer alıyor.
    08.04.2024
    A+
    A-

    Büyük veri analizi ve yapay zekâ yöntemlerini kullanarak gayrimenkul değer hesabı sunan ve bu sayede kullanıcıların güvenle gayrimenkul satışı yapmalarına imkân sağlayan Endeksa, Türkiye genelindeki konut stok durumunu inceledi. Endeksa verilerine göre Mart 2024 döneminde satılık konut stok adetleri toplamı, bir önceki aya göre yüzde 3 oranında artarak 983 bin 520 adet oldu.

    Türkiye Genelinde Ortalama Konut Fiyatı 3 milyon 264 bin 430 TL

    Mart ayı itibarıyla Türkiye genelinde ortalama satılık konut metrekare fiyatı 25 bin 111 TL olurken, bir konut satın almak için ortalama 3 milyon 264 bin 430 TL’yi gözden çıkarmak gerekiyor.

    İstanbul, satılık konut stok adetlerinde zirvede

    İstanbul’da Mart 2024 döneminde, satılık konut birim metrekare değeri 38 bin 622 TL seviyesine ulaştı. Türkiye’nin gözde şehri “satılık konut stoğu en fazla olan il” unvanını da kaptırmadı. 16 milyona yaklaşan nüfusu ile Türkiye’nin en kalabalık ili olan İstanbul’da, toplam satılık konut stok adeti 237 bin 846 adet. Bu rakamla İstanbul, Türkiye’deki satılık konut stoklarının yüzde 24’üne sahip ve bir önceki aya göre yüzde 1 oranında artan konut stoklarında en yüksek adet Esenyurt ilçesinde. 2024 Mart döneminde Esenyurt’ta satılık konut stok adeti 16 bin 763.

    Marmara Bölgesi ve çevre illeri, Türkiye’nin konut stoklarının yüzde 50’sini barındırıyor

    Marmara Bölgesi Türkiye’nin nüfus yoğunluğu en yüksek bölgesi ve iş gücüne katılma oranlarının da en yüksek seviyede olduğu illeri barındırıyor. Mart 2024 döneminde Türkiye’nin satılık stok adetlerinin yüzde 50’si Marmara Bölgesi ve çevre illerinde yer aldı. İstanbul, İzmir, Balıkesir, Tekirdağ, Bursa, Kocaeli, Sakarya, Manisa, Çanakkale, Yalova, Düzce, Edirne, Kütahya, Kırklareli, Bolu, Uşak ve Bilecik illerinin toplam satılık konut stok adeti 491 bin 864’ü buldu.

    İzmir ikinci sırada

    Satılık konut stok adedine İstanbul’u, 71 bin 925 adet satılık konut adeti olan İzmir takip etti. İstanbul’a yakınlığı ile ve istihdam kapasitesinin yüksek olması ile öne çıkan Kocaeli’nde, Mart 2024 itibariyle satılık konut adeti 26 bin 974 olurken Trakya illeri olan Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’da satılık konut stok adetleri toplamı 34 bin 656 adete ulaştı.

    Gayrimenkul değerlemede dijital teknolojilerin gelişmiş olanaklarını kullanan endeksa.com, sisteme herhangi bir konutun konum ve özelliklerini giren herkese piyasa değerini anında sunmaktadır. Sloganı “Endeksa ile evinizin kıymetini bilin” olan Endeksa, evini değerinde satmak isteyen milyonlarca kullanıcıya hizmet vermektedir. Endeksa, yapay zekâ teknolojisini kullanarak tüm Türkiye için gayrimenkul değeri sunar ve aynı zamanda evini değerinde satmak isteyen kullanıcıları bölgesinde uzman emlak danışmanları ile bir araya getirir. Ev satarken en önemli konulardan biri fiyatın doğru belirlenmesidir. Satış fiyatının gerçek değerin altında belirlenmesi durumunda maddi kayıp yaşanmakta, değerin üzerinde belirlenmesinde ise satış gerçekleşmemekte veya satış süresi uzayarak zaman kaybı yaşanmaktadır. Endeksa, kullanıcıların değeri doğru belirlemeleri ve ihtiyaçlarına en uygun, bölgesinde uzman emlak danışmanlarına ulaşmalarını sağlayarak ev satış süreçlerini kolaylaştırmakta ve hızlandırmaktadır.  Kullanıcılar endeksa.com sitesini ziyaret ederek gayrimenkul işlemi yapacakları bölgedeki ortalama satış ve kira değerleri, değer değişimi, yaşam olanakları, demografik yapı gibi konularda detaylı bilgiye ulaşabilir; aynı zamanda Endeksa’nın sektör lideri Otomatik Değerleme Modeli ile konutlarının konum ve özelliklerini girerek saniyeler içinde satış ve kira değerini hesaplayabilirler. Değeri belirledikten sonra; bölgede uzman Endeksa teknolojisi ile donanımlı emlak danışmanına ulaşarak satış işlemini güvenle tamamlayabilirler. 2017 yılında hayata geçen Endeksa, 2021 yılı sonunda Türkiye’nin dijitalleşme sürecine öncülük eden internet platformlarını bünyesinde bulunduran iLab grubuna katılmıştır. Endeksa küresel büyüme sürecine de girerek İspanya ve Portekiz’de de faaliyet göstermeye başlamıştır.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.