DOLAR 32,3975
EURO 34,7612
ALTIN 2404,706
BIST 10199,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Diyabette yetersiz bakım kayıplara neden oluyor

    Diyabette yetersiz bakım kayıplara neden oluyor
    08.11.2017
    A+
    A-

    Sağlık Bakanlığı verilerine göre, dünyada 415 milyon, Türkiye’de ise 7 milyon diyabet hastası var. Diyabete bağlı hastalıkların görülme sıklığı ise dünyada her geçen gün artıyor. Diyabette enfeksiyon riskine dikkat çeken Prof. Dr. Gülten Kaptan Ateşoğlu, ‘Diyabetli hastalarda ayak sağlığı çok önemli. Yetersiz bakım enfeksiyon riski oluşturur. İlerleyen safhalarda kayıplara neden olabilir’ dedi

     

    Çağımızın yaygın hastalıklarından biri olan diyabette, zamanında yapılan bakımlar hastayı enfeksiyon riskinden koruyor. Beykoz Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Gülten Kaptan Ateşoğlu, diyabet hastalarının el ve ayak bakımına dikkat etmesi gerektiğine, aksi takdirde enfeksiyon riski oluşabileceğini kaydetti. Ateşoğlu, “Diyabetli hastaların ayak bakımı ve ayak sağlığı oldukça önemlidir. Yetersiz ayak bakımı ilerleyen safhalarda belki de kayıplara neden olabilir. Ayaklarınıza iyi bakmanız, diyabetle ilgili en ciddi problemleri önlemenize yardım eder. Belirli aralıklarla doktorunuza görünün ve mutlaka ayak sağlığınızı kontrol ettirin” dedi.

    Diyabet, ayaklar için sorun haline gelebilir

    Şeker hastalığının (Diyabetes Mellitus) kan şekeri problemi olarak düşünebileceği yönünde açıklamada bulunan Ateşoğlu, diyabetlilerin yüzde 70’inde görülen ve şeker hastalığının neden olduğu sinir ve kan damarı hasarının nöropati geliştirdiğinde ayaklar için bir sorun haline gelebileceğini vurguladı. Ateşoğlu, bunun ayaklarda veya ellerde his kaybına, enfeksiyona dönüşebileceğini belirterek, “Fark edilmediğinde veya tedavi edilmediğinde yaralar, içe doğru dönen ayak tırnakları ve diğer sorunlar enfeksiyona neden olabilir ve zayıf dolaşım enfeksiyonu iyileştirmeyi zorlaştırır. Hastalık, yıpranma, ayağınıza uymayan ya da kötü tasarlanmış ayakkabılar dolaşım bozukluğu veya yanlış kesilen ayak tırnakları birçok yaygın ayak problemine neden olur. Yapılacak bakımla ayakta gelişen ve ampütasyon (uzvun ameliyatla alınması) gerektiren ciddi komplikasyonların (istenmeyen yan etki) riski azaltılabilir” dedi.

    Diyabetli birey sayısı 7 milyon 112 bin 622

    Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 2015 yılında Türkiye’de diyabetli birey sayısı 7 milyon 112 bin 622. Buna göre, Tip 2 diyabetli birey sayısı 6 milyon 95 bin 579 kişi iken, Tip 1 diyabetli hasta sayısı ise 1 milyon 17 bin 43 kişi olarak kaydedildi. Dünyada ve Türkiye’de diyabetli insan sayısında yaşanan artışa 14 Kasım Diyabet Günü’nde dikkat çekilmesi gerektiğini belirten Ateşoğlu, özellikle enfeksiyon riskine karşı hijyene ve ayak bakımına diyabet hastalarının ayrıca önem vermesi gerektiği yönünde açıklamalarda bulundu.

    2040’ta her 10 kişiden 1’i diyabet hastası

    Diyabete bağlı hastalıkların görülme sıklığı dünyada her geçen gün artıyor. Dünyada tanı konulan diyabet vakalarının yüzde 90’ından fazlası Tip 2 diyabet olarak geçmekte. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, dünyadaki yetişkin diyabetli sayısı 2015 yılında 415 milyona ulaştı. Bu verilere göre, her 11 yetişkinden 1’i diyabetli. 2040 yılında ise her 10 yetişkinden 1’inin diyabet hastası olması bekleniyor. Uzmanlar, yaşam tarzı değişikliği ile 2040 yılına kadar 160 milyon diyabetin geciktirilebileceği veya önlenebileceği görüşünde. Uzmanlar ayrıca, her 2 kişiden 1’inin diyabetli olduğunun farkında olmadığı konusunda uyarıda bulunuyor.

    Yaşlı diyabetlilerin bakımında yardımcı olunmalı

    Uzmanların yaptığı araştırmaların ve yurt dışı çalışmaların diyabetli yaşlıların kendi bakımlarında güçlük çektiğini gösterdiğini vurgulayan Ateşoğlu, şunları söyledi: “Özellikle yaşlı diyabetliler kendi ayak bakımında daha çok zorlanırlar. Ayak tırnaklarını kesmekte zorlandıkları bazı çalışmalarla da belirlenmiştir. Ayak problemlerini önlemek için düzenli olarak ayaklarınızı kontrol edin veya ailenin bir üyesi tarafından kontrol ettirin. Bunun yanında iyi bir ayak hijyeni uygulayın.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.