DOLAR 40,3993
EURO 47,0444
ALTIN 4374,376
BIST 10566,06
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Satılık konutlarda aylık talep düşerken yıllık talep artıyor

    Satılık konutlarda aylık talep düşerken yıllık talep artıyor
    21.07.2025
    A+
    A-

    sahibinden.com’un, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) iş birliğiyle hazırlanan “sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü” raporları yayımlandı. Haziran ayı verilerine göre; satılık konut talep endeksi, bayram tatili etkisiyle bir önceki aya kıyasla yüzde 11,2 geriledi. Kiralık konut talep endeksi ise mevsimsel etkilerden kaynaklı yüzde 8,8 yükseldi. 

    Rapora göre, Haziran 2025 itibarıyla satılık konutların yıllık reel fiyat değişimi ülke genelinde yüzde -6,1, İstanbul’da yüzde -5,2, İzmir’de ise yüzde -4 seviyelerinde gerçekleşti. Ankara’da ise yıllık reel fiyat değişimi yüzde 1,8 ile pozitif bölgede kaldı. Satılık konutların cari fiyatlarındaki yıllık artış oranı Mayıs 2025’e kıyasla ülke genelinde 0,3 puan düşerek yüzde 26,8 oldu.

    Yıllık bazda reel kira değişimi ise ülke genelinde yüzde -1,8 olurken İstanbul’da yüzde 3,9, Ankara’da yüzde 2,4 ve İzmir’de yüzde 1 artış gösterdi. Kiralık konut piyasasında ilan metrekare fiyatlarındaki yıllık cari artış oranı düşüşünü sürdürerek yüzde 32,7 olarak kaydedildi.

    2023 Temmuz’dan bu yana düşüş eğiliminde olan ülke genelindeki reel konut satış fiyat endeksi, Haziran 2025’te bir önceki aya göre 0,1 puanlık artışla 156 seviyesine geldi.

    Şekil 1: Türkiye genelinde reel konut fiyat endeksi (2017 Eylül=100)

    Kaynak: sahibinden.com, Betam

    Reel fiyatlarda yıllık değişim negatif seyrini sürdürüyor

    Yıllık reel fiyat değişim, 2024 yılının başından itibaren negatif değerde devam ediyor. Haziran 2025’te yıllık fiyat değişimi oranı ülke genelinde yüzde -6,1 olarak gerçekleşti. Bununla birlikte, reel fiyatlardaki yıllık düşüşün Haziran 2024’ten itibaren ivme kaybettiği görüldü.

    Şekil 2: Türkiye genelinde satılık konut reel fiyatlarının yıllık değişimi (%)

    Kaynak: sahibinden.com, Betam

    Cari fiyatlarda ılımlı artış devam ediyor

    Ülke genelinde ortalama konutun cari fiyat yıllık artış oranı Haziran 2025 itibarıyla yüzde 26,8,1 olarak gerçekleşti. Haziran 2025 itibarıyla ortalama satılık konut m² fiyatı Türkiye genelinde 36.798 TL, İstanbul’da 51,230 TL, Ankara’da 30.000 TL ve İzmir’de 43.889 TL.

    Şekil 3: Türkiye ve üç büyük ilde satılık konut ilan fiyatlarının yıllık değişimi (%)

    Kaynak: sahibinden.com, Betam

    Satılık konut talebinde düşüş

    Nisan ayında yukarı yönlü bir hareket gösteren konut talep endeksi, bayram tatilinin etkisiyle, Haziran 2025’te bir önceki aya göre yüzde 11,2’lük düşüşle 135,4 seviyesine geriledi. Rapora göre geçen yılın haziran ayına kıyasla endeks yüzde 31 daha yüksek ölçüldü.

    Şekil 4: Talep göstergesi (2020 Nisan=100)

    Kaynak: sahibinden.com, Betam

    Reel kirada yükseliş

    Türkiye genelindeki reel kira endeksi haziran ayında, bir önceki aya kıyasla yüzde 2,4 artarak 183,2 olurken bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,8 daha düşük gerçekleşti. Reel kira fiyatlarındaki yıllık değişim oranı üç büyükşehirde şöyle sıralandı: İstanbul’da yüzde 3,9, Ankara’da yüzde 2,4, İzmir’de ise yüzde1.

    Şekil 5: Türkiye genelinde reel kira endeksi (2017 Eylül=100)

    Kaynak: sahibinden.com, Betam

    Kiralık konut talebinde artış

    Kiralık konut talep göstergesi mayıs ayına kıyasla yüzde 8,8 arttı. Geçen yılın haziran ayına kıyasla ise yüzde 1,2 daha düşük. Raporda, kiralık konut talebinde bir ayda görülen yükselişin mevsimsel etkiden kaynaklandığı belirtildi.

    BETAM tarafından sahibinden.com verileri ile hazırlanan kira endeksi ile TÜİK’in açıkladığı TÜFE kira endeksinin hesaplama yöntemlerinin farklı olduğunu belirtmek gerekir. BETAM tarafından yayınlanan kira endeksinde, “yeni kiraya verilmek üzere ilan edilen” konutların “talep edilen kira fiyatlarındaki” artışı dikkate alınıyor. Ancak, ilan edilen fiyatlardan bir kiralamanın gerçekleşip gerçekleşmediği ve gerçekleştiyse hangi fiyattan gerçekleştiği bilgisi bilinemiyor. Bu nedenle, doğrudan enflasyon hesabına yönelik bir kira endeksi hesabı yapmak uygun değil. Öte yandan, TÜİK’in Hanehalkı Bütçe Anketi ile izlemekte olduğu kira fiyatı endeksi ise “aynı evde oturmaya devam eden kiracıların yaşadığı” fiyat artışını yansıtıyor.

    Şekil 6: Talep göstergesi (2020 Şubat=100)

    Kaynak: sahibinden.com, Betam

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.