DOLAR 32,5473
EURO 34,9015
ALTIN 2430,999
BIST 9645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Ticaret Bakanı Mehmet Muş: “İhracatı en çok artıran ülkeler arasındayız”

    Ticaret Bakanı Mehmet Muş: “İhracatı en çok artıran ülkeler arasındayız”
    24.11.2021
    A+
    A-

    Açılış konuşmalarının ardından video aracılığıyla zirveye katılan Ticaret Bakanı Mehmet Muş ise son 20 yılda Türkiye’nin ekonomik, ticari ve hukuki alanda yaptıkları atılımlardan bahsederek, dünya ekonomisinde yaşanan değişiminde Türkiye’nin potansiyelini gerçekleştirmek için çok çalışmak gerektiğini söyledi. 2019’dan beri küresel ekonomik etkileri hissedilen pandemi sonrasında ekonomi ve iş dünyasını bekleyen yeni fırsatların iyi analiz edilmesi gerektiğini belirten Muş, dünyada genişleyici mali politikalar sayesinde 2021’in ilk iki çeyreğinde güçlü bir toparlanma görüldüğünü, 2022’de bu toparlanmanın yavaşlayarak da olsa devam edeceğinin söylenebileceğini dile getirdi. Küresel talepte yaşanan hızlı toparlanma ile temel emtia fiyatları ve lojistik maliyetlerinde görülen artış nedeniyle arz ve talep dengesinde bozulma yaşandığını belirten Muş, küresel ekonominin zorlu bir süreçten geçmekte olduğunu belirtti.

    Muş, Türkiye ekonomisinde de 2021’in ilk iki çeyreğinde toparlanma görüldüğünü ve Türkiye ihracatının tahminlerin üzerine çıktığını dile getirerek 2021’in sonuna kadar 211 milyar dolarlık tahminin üzerinde ihracat yapmayı ön gördüklerini ifade etti. Net ihracatın büyümeye katkısını en üst düzeye çıkarmak istediklerini belirten Muş, “Ülkemiz G20 ülkeleri arasında Güney Afrika ve Hindistan’dan sonra ihracatını en çok artıran ülke oldu” diye konuştu.

    Müreffeh bir Türkiye sürdürülebilirlikle olur

    Muş, iklim değişikliğine de dikkat çekerek, “İklim krizi ne ertelenebilir, ne ihmal edilebilir, ne de yok sayılabilir. Sürdürülebilirliğin sona ermesine seyirci kalarak kendimizi ve geleceğimizi cezalandıramayız.” diye konuştu. İklim sermayesindeki her başarının ülkelerin ticaretini de etkileyeceğini söyleyen Muş, “Ülkemiz mal ve hizmet ihracatındaki kırdığımız rekorları kalıcı hale getirmek ve müreffeh bir Türkiye yaratmak için sürdürülebilirlik konusuna daha iyi eğilmeliyiz” dedi. Dünyanın en zengin ülkelerinin yaşam tarzı ve tüketim alışkanlıklarının da iklim değişikliğini etkilediğini söyleyen Muş, Türkiye’de Paris İklim Anlaşması’nın onaylandığını ve yeşil dönüşüm eylem planı geliştirdiğini hatırlatarak iklim krizinin yarattığı külfetin tüm ülkeler arasında ortak bir biçimde paylaşılması gerektiğine inandığını dile getirdi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.